Direktor kompanije PharmaTech izjasnio se krivim prevaru

Direktor kompanije PharmaTech izjasnio se krivim prevaru

Rejdel Figeroa osuđen je u sredu na saveznom sudu u Fort Loderdejlu, pokazuju zapisi. On se u junu izjasnio krivim za zaveru za prevaru FDA, falsifikovanje zapisa u istrazi FDA, ometanje postupka pred FDA i distribuciju falsifikovanih lekova.

Figueroa je ranije bio suvlasnik kompanije PharmaTech LLC, koja je proizvodila i distribuirala laksativ Diocto Likuid od 2016. do 2017. godine, prema sudskim spisima.

FDA je pregledala poslovanje kompanije u julu 2016. kao deo veće istrage o izbijanju infekcija povezanih sa bakterijama poznatom kao Burkholderia cepacia. Bakterije se obično nalaze u vodi i zemljištu i mogu dovesti do respiratornih i drugih infekcija kod ljudi sa slabim imunološkim sistemom, hronične bolesti pluća i drugih stanja.

FDA je obavestila Figuerou u avgustu 2016. da je uzorak uzet iz Pharmatech-ovog vodovodnog sistema bio pozitivan na bakterije. Istražitelji su rekli da je Figueroa uverio FDA da će Pharmatech rekonstruisati svoj sistem prečišćene vode kako bi sprečio buduće kontaminacije.

Tokom inspekcije u martu 2017. godine, Figueroa je lagao istražitelje FDA tako što je svesno isključio Diocto Likuid sa svoje liste distribucije proizvoda, uprkos isporuci preko 7.000 jedinica leka ranije tog meseca, i rekavši FDA da je novi Pharmatech-ov sistem za vodu ispunio „kriterijume prihvatanja, “ što nije tačno, rekli su tužioci.

Centri za kontrolu i prevenciju bolesti obavestili su FDA u julu 2017. o bakterijskim infekcijama kod pedijatrijskih pacijenata u dečijoj bolnici Lucile Packard u Stanfordu u Palo Altu, Kalifornija, i Dečjem centru Džons Hopkins u Baltimoru, Merilend. Boce Diocto tečnosti prikupljene u bolnicama sadržavale su neprihvatljive količine bakterija, kvasca i buđi, rekli su zvaničnici. Neke boce su bile pozitivne na Burkholderia cepacia. Istražitelji FDA su utvrdili da su boce došle iz Pharmatecha u martu 2017, što Figueroa svesno nije otkrio.