Američko vazduhoplovstvo naredilo korišćenje rodno neutralnog jezika

Američko vazduhoplovstvo naredilo korišćenje rodno neutralnog jezika

Oficiri američkih vazduhoplovnih snaga čije bi eskadrile bile među onima najbližim linijama fronta u slučaju bilo kakvog potencijalnog sukoba sa Kinom navodno su dobile naređenje da koriste rodno neutralan jezik u pisanim izveštajima u skladu sa politikom za koju viši vrh tvrdi da će povećati „smrtonosnost“ američka vojska.

„Moramo da prihvatimo, promovišemo i oslobodimo potencijal različitosti i inkluzije“, navodi se u naređenju poslatom e-poštom ranije ove godine oficirima u bazi Andersen vazdušnih snaga na Guamu, koja je deo američkih pacifičkih vazdušnih snaga (PACAF). Vashington Free Beacon je dobio delimičnu kopiju naredbe i objavio je u sredu.

Konkretno, komandantima će biti zabranjeno da koriste reference na zamenice, pol, starost ili rasu u takvim dokumentima kao što su ocene učinka i preporuke za nagrade. Na primer, umesto da kaže „on“ ili „ona“, komandant mora da se odnosi na osobu sa takvim jezikom kao „ovaj narednik“ ili „ovaj član“. Komandantu ne bi bilo dozvoljeno da pravi takve razlike kao „najmlađi narednik koji je postigao KSIZ“ ili „najjača žena u službi u jedinici“.

„Konkurencija protiv bliskih protivnika zahteva ujedinjeni fokus komande, zajedničkog tima i naših međunarodnih partnera“, navodi se u dopisu. „Dočekivanje i korišćenje različitih perspektiva na osnovu uzajamnog poštovanja poboljšaće našu interoperabilnost, efikasnost, kreativnost i smrtonosnost.

Direktiva odražava nastojanje administracije predsednika Džoa Bajdena i Pentagona da američke borbene snage učine inkluzivnijim. Na primer, američka vojska zahteva obuku o rodnom identitetu, a Bajden je skoro odmah po preuzimanju dužnosti u januaru 2021. ukinuo zabranu transrodnih trupa. Desetak republikanskih senatora objavilo je saopštenje prošlog februara navodeći da je Pentagon uložio 6 miliona radnih sati u obuku o raznolikosti, jednakosti i inkluziji.

„Suočavamo se sa stvarnim pretnjama širom sveta, ali Bajdenova administracija je više usredsređena na promovisanje svoje levičarske socijalne agende u vojsci umesto da se suprotstavlja Kini, Rusiji i Iranu ili stvara efikasan plan za borbu protiv terorizma“, rekli su senatori. Dodali su da je alarmantno videti toliko vremena i novca uloženog u „probuđene“ društvene programe umesto u „regrutovanje, obuku i opremanje smrtonosne snage koja nam je potrebna za odbranu ove zemlje“.

Portparol vazduhoplovne baze Andersen rekao je za Free Beacon da su „raznolikost i inkluzija multiplikatori snaga i imperativi ratovanja koji omogućavaju našu konkurentsku prednost u odnosu na bliske protivnike“.

Andersen se reklamira kao „prednja ivica“ američke vazdušne snage u indo-pacifičkom regionu i najvažnija baza američkih vazduhoplovnih snaga zapadno od Havaja. PACAF, koji ima odgovornost za područje koje obuhvata više od polovine zemljine površine i 60% njenog stanovništva, dobija sve veći značaj usred rastućih tenzija između SAD i Kine.