Njujork tajms: Vašington post u finansijskim problemima

Njujork tajms: Vašington post u finansijskim problemima

Vašington post je u finansijskoj silaznoj spirali, prema arhivskom rivalu lista, Njujork tajmsu, koji je analizirao bogatstvo svog konkurenta u izveštaju objavljenom u utorak. Ne samo da je Post na putu da izgubi novac 2022. nakon „godina profitabilnosti“, već će možda morati da otpusti čak 10% osoblja u redakciji, tvrdi ekspoze.

Bez privlačenja saobraćaja bivšeg predsednika Donalda Trampa, Post je izgubio čitaoce, posebno na mreži, gde je broj digitalnih pretplatnika koji plaćaju pao ispod tri miliona, preokrenuvši dvogodišnji dobitak. U međuvremenu, prihodi od digitalnih oglasa pali su za 15% u odnosu na prethodnu godinu, prema internom finansijskom dokumentu koji je uvideo Tajms.

Mere stezanja kaiša mogle bi da dovedu do otpuštanja čak 100 zaposlenih u redakciji, tvrde insajderski izvori, pozivajući se na izjave koje je generalni direktor i izdavač Fred Rajan dao čelnicima redakcije. To bi iznosilo 10 odsto osoblja redakcije. Iako bi se to moglo postići zamrzavanjem zapošljavanja, a ne direktnim otpuštanjem, Rajanu je navodno dosta „neproduktivnih“ zaposlenih koji rade od kuće umesto da putuju na posao.

Portparolka Posta je negirala da dolazi do smanjenja, tvrdeći da ne samo da novine nisu smanjivale, već da zapravo zapošljavaju više osoblja i „istražuju pozicije koje bi trebalo prenamijeniti da služe široj, nacionalnoj i globalnoj publici“. Finansijska situacija Posta nije bila ni približno tako strašna kao što su to činili interni dokumenti koje je Tajms video, tvrdila je. Urednica Salli Buzbee podržala ju je, tvrdeći da redakcija trenutno dodaje 150 pozicija.

Buzbee je priznao da je novinu potrebno da „diverzifikuje ono zbog čega nam ljudi dolaze“, a portparolka je napomenula da otvara nove međunarodne vesti, fokusirajući se na privlačenje mlađih čitalaca i partnerstvo sa holivudskim studijom Imagine Entertainment, i da će sigurno „videti povratak, kako u prihodima potrošača tako i od reklama, na ovom poslu u narednoj godini.”

Ona je vatreno demantovala glasine da osnivač Amazona Džef Bezos, koji je kupio Post 2013. za 250 miliona dolara, gubi interesovanje za svoje novine, uprkos smanjenju broja Zoom-a i telefonskih sastanaka u poslednje dve godine.

Uprkos svojim fiskalnim problemima, Post očigledno ima velike snove, jer je pet insajdera tvrdilo da su rukovodioci razgovarali o sticanju velikih rivala kao što su Asošiejted pres, Gardijan i Ekonomist. Tim za strateški pregled ovog lista je sugerisao da bi velika kupovina u inostranstvu bila lak način da se postigne cilj koji je izjavio izvršni direktor da postane „definitivni izvor vesti i informacija za svet engleskog govornog područja“.