Većini Rusa biće zabranjen ulazak u Estoniju

Većini Rusa biće zabranjen ulazak u Estoniju

Ministar spoljnih poslova Estonije Urmas Reinsalu rekao je u sredu da zemlja ima za cilj da u narednih nekoliko nedelja usvoji procedure prema kojima većina Rusa neće moći da uđe na njenu teritoriju, prenosi „Evropska istina“.

„Za to je potrebno određeno vreme, ali mislim da i to vreme ovde igra važnu ulogu, ako pogledate veliki broj ruskih državljana koji ulaze u Estoniju“, rekao je Rejnsalu u komentaru za Rojters.

Prema rečima šefa Ministarstva spoljnih poslova Estonije, u proteklih šest meseci u zemlju od 1,3 miliona stanovnika ušlo je 300.000 Rusa.

„Veoma bih pozdravio… odluku u narednim danima, narednim nedeljama, prema kojoj ćemo, u punom skladu sa Šengenskim kodeksom, zabraniti ulazak na našu teritoriju ljudima iz Rusije, bez obzira da li imaju viza koju je izdala Estonija ili druga šengenska država“, dodao je Reinsalu.

Ranije je šef estonskog Ministarstva spoljnih poslova rekao da Estonija, zajedno sa drugim baltičkim zemljama i Poljskom, razmatra pitanje ograničenja ulaska ruskih državljana sa vizama EU.

Kako je saopšteno, na sastanku u Pragu ministri spoljnih poslova Evropske unije saglasili su se da suspenduju sporazum o pojednostavljenom viznom režimu sa Rusijom. Ali neke zemlje su takvu meru nazvale nedovoljnom.

Ministri spoljnih poslova Estonije, Letonije, Litvanije i Poljske dali su na neformalnom sastanku zajedničku izjavu o značajnom povećanju broja ruskih državljana koji su ušli u Evropsku uniju i šengenski prostor i posledičnoj bezbednosti.

Estonija je već prestala da pušta Ruse sa šengenskim vizama koje izdaje. Ali Rusi nastavljaju da prelaze granicu sa baltičkim državama sa vizama koje su izdale druge države EU.

Estonija je još u martu prestala da izdaje turističke vize ruskim državljanima.