Kuleba komentariše sastanke sa evropskim kolegama

Kuleba komentariše sastanke sa evropskim kolegama

Tokom posete glavnom gradu Češke, ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba dogovorio je naredne korake u saradnji te zemlje sa Evropskom unijom.

„Sastanak je bio neformalan, tako da nisu donete nikakve odluke kao takve. Mogu da kažem da ću biti zadovoljan kada vidim rezultat. Ali to je bila važna prilika da se razjasni pozicija Ukrajine, da se bolje oseti i razume stav pojedinih zemalja i da se dogovorimo oko nekih konkretnih stvari i narednih koraka – i po pitanju oružja i sankcija, što će uskoro dati rezultat“, izjavio je ministar, prenosi Ukrinform.

Kuleba je učestvovao na neformalnom sastanku ministara spoljnih poslova EU, gde je na dnevnom redu bilo pitanje sankcija, posebno u pogledu viza za ruske državljane. Prema rečima ministra spoljnih poslova, on je izneo dve tačke za koje se nada da će njegove kolege iz EU uzeti u obzir.

Prvo, Ukrajina smatra da bi zemlje EU trebalo da daju samo dve vrste viza ruskim građanima: humanitarne (kada je cilj putovanja lečenje, spajanje sa porodicom, itd.) i one koje se izdaju na političkim osnovama (neistomišljenicima, opozicionarima, novinari, odnosno zaštitnici prava – ljudi koji jasno stoje za agresivnu politiku koju vodi predsednik Vladimir Putin).

Druga tačka je da Ukrajina više neće prihvatiti nikakve polumere.

„Došlo je vreme kada je prošlo doba mira u EU, a zajedno sa njim i doba polumera. Polumere u odnosu na Rusiju su upravo ono što je dovelo do agresije u punom obimu 24. februara. budite principijelni i čvrsti i donosite teške odluke“, rekao je Kuleba novinarima.

On je sporazum postignut u Pragu opisao upravo kao „polumeru“. Pitanje nepuštanja Rusa koji podržavaju rat, ali idu u evropske prestonice da kupuju i na ovaj način ponižavaju Evropljane, pitanje je samopoštovanja evropskih zemalja, rekao je šef ukrajinskog MIP-a.

„Dok Rusi ne nauče da poštuju državne granice, ne bi smeli da ih prelaze. Neka ostanu kod kuće i uživaju u Rusiji – mi to vidimo kao pošteno“, rekao je Kuleba, formulišući svoj stav.

Šef Ministarstva spoljnih poslova je rekao da je pokrenuo i pitanje važnosti momentalnog uvođenja osmog paketa sankcija Rusiji. Prema njegovom mišljenju, paket bi trebalo da sadrži, posebno, isključenje svih ruskih banaka iz SVIFT-a, energetski embargo i dodatne finansijske sankcije – mere koje će zapravo zadati težak udarac ruskoj ekonomiji.

Kuleba je naglasio da Ukrajina traži da se Rosatomu uvedu sankcije.

„Ruska vojska i Rosatom zauzeli su najveću nuklearnu elektranu u Evropi, dok je Rosatom i dalje van sankcija“, istakao je diplomata, nazvavši to „veoma čudnom situacijom“.

Ukrajinski ministar je podsetio da je misija IAEA na putu ka ZNPP i izrazio nadu da će u tome uspeti, jer će u tom cilju misija zapravo morati da pređe liniju fronta.

Bilateralno iu okviru mehanizma Evropskog mirovnog fonda razgovarano je i o pitanju nastavka isporuke vojne opreme i municije.

Šef ukrajinske diplomatske službe priznao je da njegov dan uvek počinje jednim pitanjem: gde i kada može da nabavi više oružja za Ukrajinu. Kuleba kaže da je generalno zadovoljan određenim aspektima svojih pregovora u Pragu o snabdevanju oružjem. Istovremeno, podsetio je da je ključni problem vreme: Ukrajini je sada potrebno oružje, dok je partnerskim državama potrebno vreme da reše ta pitanja.

Sastanak u Pragu bio je neformalni. Ministri spoljnih poslova se vraćaju u svoje prestonice, gde tek treba da se donesu relevantne odluke.