EU predviđa nuklearni sporazum sa Iranom

EU predviđa nuklearni sporazum sa Iranom

Sporazum o oživljavanju iranskog nuklearnog sporazuma, zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), mogao bi biti postignut u narednih nekoliko dana, izjavio je u sredu visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel.

Obraćajući se novinarima nakon neformalnog samita ministara spoljnih poslova EU u Pragu, diplomata je rekao da je čuo zabrinutost i Irana i SAD i da postoji „zajednička osnova“ za postizanje sporazuma koji uzima u obzir interese svih.

„Nadam se da u narednim danima nećemo izgubiti ovaj zamah. Možemo da zaključimo dogovor“, rekao je Borel.

Ranije ovog meseca, SAD su izrazile optimizam da se nuklearni sporazum uz posredovanje EU bliži rešenju nakon što je Teheran odustao od nekih od svojih zahteva da ponovo uđe u JCPOA i objavio sopstvenu listu kompromisa Vašingtonu.

Prvobitni sporazum koji su 2015. potpisali Iran, SAD, Velika Britanija, Francuska i Nemačka – kao i Rusija, Kina i EU – doveo je do toga da je Teheran pristao na određena ograničenja svoje nuklearne industrije u zamenu za ublažavanje ekonomskih sankcija i drugih podsticaji.

Međutim, 2018. godine sporazum su torpedovale SAD, koje su se jednostrano povukle iz sporazuma, rekavši da je suštinski pogrešan. Kao rezultat toga, Iran je počeo postepeno da smanjuje neke od svojih obaveza prema sporazumu, kao što je nivo obogaćenog uranijuma koji proizvodi, što bi potencijalno moglo omogućiti Teheranu da napravi atomsku bombu. Međutim, prema iranskim vlastima, ovo „nije na dnevnom redu“.