Studija pokazala da ruska nazalna vakcina Covid-19 formira snažan imunitet

Studija pokazala da ruska nazalna vakcina Covid-19 formira snažan imunitet

Istraživači koji stoje iza ruske vakcine Sputnjik V Covid-19 objavili su rezultate testova na životinjama za nazalnu verziju. U izveštaju se kaže da bi alternativni oblik primene mogao da pruži poboljšanu zaštitu pluća.

Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja i Ruski fond za direktna ulaganja objavili su u sredu objavljivanje članka o nazalnoj verziji vakcine Sputnjik V Covid-19 u međunarodnom medicinskom časopisu Emerging Microbes & Infections, recenziranom od strane kolega. U ovom delu su detaljno opisani testovi koje su sproveli ruski istraživači na miševima i Goeldijevim marmozetama da bi se utvrdila njegova efikasnost.

Prema članku, ne samo da je nazalni oblik izazvao snažan i trajan imunološki odgovor, uporediv sa onim koji se vidi u intramuskularno primenjenoj vakcini, već je takođe pružio posebno jaku zaštitu nazofarinksa i pluća.

Ovaj efekat, ako se ponovi kod ljudi, mogao bi biti posebno koristan u borbi protiv novih sojeva Covid-19, koji obično ulaze u telo preko nosa i utiču na pluća, rekli su istraživači. U članku se takođe navodi da je nazalni oblik Sputnjika V jednako efikasan u smanjenju stope smrtnosti kod pacijenata kao i njegova konvencionalna, intramuskularna verzija.