Zelenski se sastao sa generalnim direktorom IAEA, koji vodi misiju u Zaporoškoj NE

Zelenski se sastao sa generalnim direktorom IAEA, koji vodi misiju u Zaporoškoj NE

Predsednik Volodimir Zelenski se u utorak sastao sa članovima misije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koja se uputila u elektranu u Zaporožju, uključujući generalnog direktora te organizacije Rafaela Grosija.

Ovo prenosi „Evropska istina“ pozivajući se na „Interfaks-Ukrajina“.

Zelenski je tokom sastanka izjavio da je Ukrajina zainteresovana za dolazak misije IAEA u Zaporošku NE i istakao potrebu potpune demilitarizacije elektrane.

„Želimo da misija IAEA na čelu sa direktorom (Rafaelom) Grosijem pronađe priliku zahvaljujući našim specijalnim službama i bezbednosnim hodnicima da dođe do stanice i učini sve da izbegne pretnje globalnih razmera“, rekao je šef države.

On je istakao potrebu za „hitnom demilitarizacijom stanice, povlačenjem bilo kog ruskog vojnog osoblja sa eksplozivom, bilo kojim oružjem, oslobađanjem naše stanice, stvaranjem demilitarizovane zone i premeštanjem stanice pod kontrolu Ukrajine“.

U utorak su u Kijev stigli stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju. Misija koju čini 14 specijalista na čelu sa šefom IAEA trebalo je da ode u ZNPP kasnije ove nedelje, ali se ne zna da li će to biti moguće.

Podsećamo, situacija u ZNPP je u centru pažnje od početka avgusta, kada je ruska vojska počela da granatira postrojenje. Rusija je odbacila pozive na demilitarizaciju nuklearne elektrane, pod izgovorom da je „zaštiti“ od provokacija, a za granatiranje okrivljuje Ukrajinu.

Ujedinjene nacije su izrazile spremnost da olakšaju posetu inspektora IAEA Zaporožju iz Kijeva, ali je Rusija insistirala da misija ne ide preko Kijeva.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je 23. avgusta u razgovoru sa šefom MIP Francuske potvrdio saglasnost Ruske Federacije za misiju IAEA u ZNPP.

ZNPP je 25. avgusta prvi put u istoriji potpuno isključena sa elektroenergetske mreže. Satelitska kompanija Makar Technologies objavila je 29. avgusta snimke iz kojih se čini da su se na krovu zgrade Zaporoške NEK formirale četiri rupe.