Melnik je najavio otkazivanje poziva premijeru Saksonije u Ukrajinu nakon poziva na primirje

Melnik je najavio otkazivanje poziva premijeru Saksonije u Ukrajinu nakon poziva na primirje

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Melnik, koji će završiti rad na ovoj funkciji u oktobru, najavio je otkazivanje poziva da poseti Ukrajinu premijeru Saksonije Mihaelu Krečmeru, nakon njegovih poziva na primirje u ratu Ruske Federacije protiv Ukrajina.

Kako prenosi „Evropska istina“, on je to rekao na svom Tviteru odgovarajući na Krečmerove izjave u medijima.

Premijer Saksonije je prošle nedelje u programu ZDF-a izneo mišljenje da se „rat mora zamrznuti, da je za okončanje rata potrebno primirje i pregovori“, a da se, kažu, premalo govori u javnom diskursu. o ovome.

On je invaziju Rusije na Ukrajinu nazvao gnusnim zločinom i rekao da se u potpunosti slaže da Rusija ne treba da dobije ovaj rat, ali da ne pokušavamo da odlučujemo o ishodu rata na bojnom polju, „jer bi to moglo da ima veoma loše posledice po sve nas.“ , a treba da koristite diplomatske mehanizme, „čak i kada imate potpuno različite pozicije i kada ste neprijatelji“.

„Svojom apsurdnom retorikom o zamrzavanju rata igrate se sa Putinom i podstičete rusku agresiju. Pozvao sam vas u Ukrajinu. Sada je ovaj poziv otkazan. Vaša poseta je neželjena. Period“, odgovorio je Melnik.

Ranije je ambasador oštro odgovorio političarima levog krila vladajuće Socijaldemokratske partije Nemačke, koji su pozvali da prestanu da pomažu Ukrajini oružjem i da je gurnu na pregovore.

Savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihail Podoljak ponudio je da dođe u Buči svima koji pozivaju nemačku vladu da prestane da pomaže Ukrajini, i pokušaju da to objasni porodicama izmučenih.

Istovremeno, poslanik Bundestaga iz redova „Zelenih” je nedavno izašao sa stavom da dodatne isporuke naoružanja Ukrajini mogu da ubrzaju završetak rata.