Kuleba Evropljanima: „U istom smo čamcu“

Kuleba Evropljanima: „U istom smo čamcu“

Ruski predsednik Vladimir Putin napao je Ukrajinu raketama i tenkovima, a evropske zemlje veštačkim cenama energenata, inflacijom i propagandom, istakao je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba na zajedničkom brifingu sa Luiđijem Di Majom u Kijevu, prenosi Ukrinform.

„Gluboko se varaju oni koji misle da je Putinu potrebna samo Ukrajina. Voleo bih da ljudi u Italiji i drugim evropskim zemljama shvate da je Putin napao sve nas. On napada Ukrajinu projektilima i tenkovima, ali i Italiju visokim, veštački stvorene cene energenata, inflacija i njegova propaganda. U istom smo čamcu“, rekao je visoki diplomata.

Šef MIP-a je dodao da će Ukrajina sigurno pobediti, ali treba da ide ovim putem kako bi sprečila pobedu Rusije, koja je ucenjivač.

Kuleba je dodao da je sa italijanskim kolegom usaglasio korake u vezi sa neformalnim sastankom ministara spoljnih poslova EU naredne nedelje, na kojem će najviše diplomate razgovarati o pritiscima sankcija na Rusiju i opštoj evropskoj politici prema Ukrajini u njenom vojnom i finansijskom pogledu.

Pored toga, dvojica ministara spoljnih poslova razgovarali su o paketima bezbednosne pomoći koje je Italija pružila Ukrajini.

Kako je saopšteno, u pozadini rekordnih cena energije, zemlje članice EU potrošile su oko 280 milijardi evra na različite vidove podrške potrošačima.