Još jedan američki senator stigao na Tajvan

Još jedan američki senator stigao na Tajvan

Republikanka Marša Blekburn, članica Komiteta američkog Senata za trgovinu i oružane snage, doputovala je u četvrtak na Tajvan, što je poslednja u nizu poseta američkih političara i zvaničnika ostrvu, koje Kina tvrdi kao svoju teritoriju, prenosi Rojters.

Blekburn je stigao u Tajpej, administrativni centar Tajvana, avionom američke vojske. Na aerodromskoj pisti dočekao ju je Daglas Hsu, generalni direktor tajvanskog Ministarstva spoljnih poslova.

„Tajvan je naš najjači partner u Indo-pacifičkom regionu. Redovne posete visokog nivoa Tajpeju su dugogodišnja američka politika. Komunistička Kina me neće naterati da okrenem leđa ostrvu“, naveo je Blekburn u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Tajvana saopštilo je da će se Blekburn sastati sa predsednikom ostrva Cai Ing-venom, kao i visokim bezbednosnim zvaničnikom Velingtonom Kuom i ministrom spoljnih poslova Džozefom Vuom u okviru svoje posete.

„Stranke će razmeniti mišljenja u proširenom formatu o pitanjima kao što su bezbednost Tajvana i Sjedinjenih Država, ekonomski i trgovinski odnosi“, saopštio je departman.

Prethodno je Blekburn podržao odlazak predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi na Tajvan.

Kina je na Pelosijevu posetu ostrvu odgovorila velikim vojnim vežbama, koje je Tajvan nazvao simuliranim napadom, i uvela sankcije Pelosi i njenoj užoj porodici.

Peking je kasnije zvanično objavio kraj vežbi, ali i tada kineski avioni svakodnevno prelaze liniju razgraničenja usred Tajvanskog moreuza.