Južna Koreja: Rekord za najnižu stopu fertiliteta na svetu

Južna Koreja: Rekord za najnižu stopu fertiliteta na svetu

Južna Koreja je prošle godine oborila sopstveni rekord za najnižu stopu fertiliteta na svetu, saopštila je u sredu nacionalna statistička agencija.

Ukupna stopa fertiliteta u zemlji, koja predstavlja prosečan broj dece koju žena rodi tokom svog života, pala je na 0,81 u 2021. – za tri poena u odnosu na 0,84 godinu pre toga, pokazuju podaci iz Statističkog zavoda Koreje.

Samo 260.600 dece rođeno je u zemlji od 51,7 miliona prošle godine, navodi agencija, što dodatno povećava zabrinutost zbog smanjenja i starenja stanovništva.

Stopa fertiliteta iznosila je 4,53 1970. godine kada je vlada u Seulu prvi put počela da prikuplja podatke. Od tada je u stalnom padu, dok se pad ubrzao 2000-ih usred finansijskih turbulencija. Brojka je pala ispod 1,0 u 2018., pošto su mladi Korejci bili suočeni sa nezaposlenošću i rastućim cenama stanovanja, brige o deci i obrazovanja.

Broj umrlih premašio je broj novorođenčadi u Južnoj Koreji po prvi put zabeležen u 2020.

Država zahteva stopu fertiliteta od 2,1, što znači da žena rodi najmanje dvoje dece, da bi mogla da održi veličinu svog stanovništva bez migracije.

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), čiji je Seul deo, decenijama predviđa pad stope fertiliteta.

Međutim, Južna Koreja je jedina nacija među svojih 38 članica koja ima ovaj marker ispod jedan. U SAD je stopa fertiliteta 2021. iznosila 1,66, dok je u Japanu bila 1,37.