Zelenski kaže da se Ukrajina „preporodila“ kada je Rusija izvršila invaziju

Zelenski kaže da se Ukrajina „preporodila“ kada je Rusija izvršila invaziju

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je Ukrajincima u sredu u emotivnom govoru povodom 31 godine nezavisnosti da je Ukrajina ponovo rođena kada je Rusija izvršila invaziju 24. februara i da će povratiti aneksirani Krim i okupirana područja na istoku.

U snimljenom govoru emitovanom na šestomesečnu godišnjicu ruske invazije 24. februara, Zelenski je rekao da Ukrajina više nije videla da se rat završava kada je bio mir, već kada je Kijev zapravo pobedio.

„Nova nacija se pojavila na svetu 24. februara u 4 ujutru. Nije rođena, nego preporođena. Nacija koja nije plakala, vrištala, plašila se. Ona koja nije bežala. Nije odustajala. I nije zaboravio“, rekao je on.

Četrdesetčetvorogodišnji ratni lider održao je govor u svom zaštićenom borbenom odelu ispred centralnog spomenika u Kijevu nezavisnosti od Sovjetskog Saveza koji kontroliše Rusija.

„Šta je za nas kraj rata? Govorili smo: mir. Sada kažemo: pobeda“, rekao je on.

Ulice centralnog Kijeva bile su neobično prazne u sredu ujutru nakon nekoliko dana strašnih upozorenja o mogućnosti da bi Rusija mogla da pokrene nove raketne napade na velike gradove.