Ukrenergo čeka odluku da poveća izvoz električne energije

Ukrenergo čeka odluku da poveća izvoz električne energije

Nacionalna elektroenergetska kompanija Ukrenergo očekuje da će Evropska mreža operatera prenosnog sistema (ENTSO-E) podržati odluku o povećanju kapaciteta za izvoz električne energije Ukrajine od 2. septembra 2022., izjavio je predsednik odbora Nacionalne energetske kompanije Ukrenergo Volodimir Kudricki tokom diskusije o avgustovskom ekonomskom istraživanju, javlja dopisnik Ukrinforma.

Prema rečima Kudrickog, Ukrenergo planira da generiše 2 milijarde UAH od prodaje pristupa međudržavnim interkonekcijama.

„Planiramo da proširimo takve interkonekcije sa 250 megavata na veće vrednosti. Očekujemo da ENTSO-E donese odluku u vezi sa tim 2. septembra“, rekao je Kudricki.

Pored toga, Ukrenergo namerava da akumulira oko 200 miliona evra kreditne podrške od zapadnih partnera. Kompanija je već podigla 50 miliona evra kreditnih sredstava od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Ove nedelje Ukrenergo planira da potpiše još jedan kreditni ugovor sa EBRD u ukupnom iznosu od 97 miliona evra. Kompanija takođe vodi razgovore sa Evropskom investicionom bankom (EIB) o tranši od 50 miliona evra.