SAD: Upravnik zatvora optužen za seksualno zlostavljanje

SAD: Upravnik zatvora optužen za seksualno zlostavljanje

VAŠINGTON – Bivši upravnik kalifornijskog ženskog zatvora, koji se već suočava sa federalnim optužbama za seksualno zlostavljanje zatvorenika i prisiljavanje da mu poziraju gole, optužen je u utorak za seksualno zlostavljanje dve druge zatvorenice, saopštilo je Ministarstvo pravde, prenosi AP.

Rej Garsija, 55, bio je upravnik u Federalnom popravnom zavodu u Dablinu, Kalifornija. Istraga Asošiejted presa otkrila je kulturu zlostavljanja i zataškavanja koja je godinama opstajala u zatvoru, ustanovi samo za žene koju mnogi poznaju zovu „klub za silovanje“.

Ministarstvo pravde objavilo je u utorak zamjensku optužnicu protiv Garsije koja ga tereti za ukupno sedam tačaka seksualnog zlostavljanja u koje su umiješane tri ženske žrtve koje su služile zatvorske kazne u saveznom zatvoru u Dablinu u Kaliforniji i jednu tačku za davanje lažnih izjava vladi. agenti.

Bivša upravnica, uhapšena prošlog septembra, optužena je za zlostavljanje jednog zatvorenika dok je pokušavala da ga odgurne. Garsija je nju i još jednog zatvorenika naterao da se skinu goli dok je obilazio i slikao slike koje su pronađene na njegovom ličnom laptop računaru i mobilnom telefonu koji je izdala vlada kada je FBI upao u njegovu kancelariju i kuću prošlog leta, rekli su tužioci. Zlostavljanje se dešavalo u više navrata od decembra 2019. do marta 2020. i okončano kada je pandemija eksplodirala i žene su bile zaključane u ćelijama, saopštilo je Ministarstvo pravde.

„Ako se skidaju, već sam pogledao“, rekao je Garsija (54) FBI-ju u julu 2021, prema sudskim zapisima. „Ne planiram, kao, vreme kao što je ’svučeš se, a ja ću biti tamo’.

Garsija, koji je otišao u penziju mesec dana nakon hapšenja, takođe je optužen da je koristio svoj autoritet da zastraši jednu od svojih žrtava, govoreći joj da je „blizak prijatelj“ sa osobom odgovornom za istragu o nedoličnom ponašanju osoblja i hvaleći se da ne može biti otpušten, rekli su tužioci.

Garsija se izjasnio da nije kriv za prvobitne optužbe protiv njega, a njegov advokat je odbio ponovljene zahteve agencije AP za intervju. Garsijinom advokatu je u utorak ostavljena poruka u kojoj se traži komentar.

U novoj optužnici se takođe navodi da je Garsija seksualno zlostavljao dve druge zatvorenice između marta 2020. i jula 2021. Ministarstvo pravde navodi da je Garsija dirao tri žene „na seksualni način“ i da je „tražio od više zatvorenika da se skinu za njega na određenom vreme.“

U optužnici se navodi da je jednu od žena seksualno zlostavljao u zatvorskom kupatilu pored sobe za posete iu zatvorskom magacinu. Tužioci kažu da je Garsija naterao drugu ženu da mu dodirne genitalije u vešernici, a trećoj je zgrabio zadnjicu u zatvorskoj prodavnici električne energije.

U optužnici se takođe navodi da je Garsija lagao federalne agente koji su ga pitali da li je ikada tražio od zatvorenika da se skinu za njega ili je neprikladno dirao zatvorenicu.

Četiri druga radnika u Dablinu optužena su za seksualno zlostavljanje zatvorenika od juna 2021. Među ostalima su nadzornik u službi za hranu i zatvorski sveštenik. Dvojica uhapšenih radnika priznala su krivicu. Jednom je zakazano izricanje kazne sledeće nedelje.