Američka vojska izvodi napade u Siriji

Američka vojska izvodi napade u Siriji

VAŠINGTON – Američka vojska saopštila je da je u utorak izvela vazdušne udare u sirijskom Deir al-Zoru na objekte koje koriste grupe povezane sa iranskom elitnom Revolucionarnom gardom (IRGC), prenosi Rojters.

Udari su usledili čak i kada su Sjedinjene Države imale za cilj da odgovore na nacrt sporazuma koji je predložila Evropska unija i kojim bi se vratio nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. koji je bivši predsednik Donald Tramp napustio, a sadašnji predsednik Džo Bajden nastojao da oživi.

Centralna komanda vojske navela je u saopštenju da su takvi udari imali za cilj da zaštite američke snage od napada grupa koje podržava Iran.

Navodi se jedan takav incident 15. avgusta, za koji je Rojters izvestio da je uključivao napad dronom na kompleks koji vode koalicioni i sirijski opozicioni borci koje podržavaju SAD, bez žrtava.

„Predsednik je dao smernice za ove udare“, rekao je portparol armije pukovnik Džo Bučino.

Centralna komanda je udare nazvala „proporcionalnom, namernom akcijom koja ima za cilj da ograniči rizik od eskalacije i minimizira rizik od žrtava“.

U saopštenju o američkom udaru u utorak nije navedeno da li je bilo žrtava i nije navedeno da li su vazdušni udari izvedeni avionima sa posadom ili bez posade.

Ovo nije prvi put da su američki ratni avioni napali snage koje podržava Iran u Iraku i Siriji. Sjedinjene Države su pogodile operativne objekte i skladišta oružja na dve lokacije u Siriji i jednoj u Iraku u junu prošle godine.

Američke snage su prvi put raspoređene u Siriji tokom kampanje Obamine administracije protiv Islamske države, u partnerstvu sa grupom koju predvode Kurdi pod nazivom Sirijske demokratske snage. U Siriji se nalazi oko 900 američkih vojnika, većina na istoku.

Ali milicije koje podržava Iran uspostavile su uporište u Siriji dok se bore u podršci predsedniku Bašaru al Asadu tokom građanskog rata u Siriji.

Milicije koje podržava Iran su u velikoj meri koncentrisane zapadno od Eufrata u provinciji Deir al-Zor, odakle dobijaju zalihe iz Iraka preko graničnog prelaza al-Bukamal.