Ukrajina o namerama Rusije da održi suđenje braniocima Mariupolja

Ukrajina o namerama Rusije da održi suđenje braniocima Mariupolja

Ukrajina je obavestila svoje međunarodne partnere o namerama Rusije da počini flagrantni ratni zločin, „lažno suđenje“ ukrajinskim ratnim zarobljenicima, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine u saopštenju objavljenom na njegovom sajtu, prenosi Ukrinform.

U saopštenju se navodi da će svako lažno suđenje ratnim zarobljenicima biti teško kršenje Povelje UN, Ženevske konvencije o postupanju sa ratnim zarobljenicima iz 1949. (Ženevska konvencija III) i Dopunskog protokola I, kao i zločin protiv temeljnih normi i principa međunarodnog prava i zauvek će označiti Rusiju kao terorističku državu, a ruski narod kao varvare.

„Ukrajina skreće pažnju međunarodne zajednice na pedantnu i svrsishodnu pripremu Kremlja za izvršenje ovog zločina. Lažno suđenje koje je najavila Rusija je ništavno i nevažeće“, saopštilo je ministarstvo.

Dodaje se da su svi branioci Mariupolja borci i da im se nakon zatvaranja od strane neprijatelja daje i garantuje status ratnih zarobljenika i da moraju da uživaju odgovarajući tretman, u skladu sa odredbama međunarodnog humanitarnog prava, posebno Ženevskog zakona iz 1949. Konvencija (III) o postupanju sa ratnim zarobljenicima i Dodatni protokol I.

Ukrajina takođe poziva međunarodne partnere – međunarodne organizacije i države – da najoštrije osude nezakonite akcije Ruske Federacije protiv ukrajinskih ratnih zarobljenika i da preduzmu hitne mere da primoraju Rusiju da se striktno pridržava normi međunarodnog humanitarnog prava, posebno u pogledu tretman ratnih zarobljenika, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo je napomenulo da Ukrajina dokumentuje sve činjenice i događaje u vezi sa pripremom i organizacijom mogućeg lažnog suđenja ukrajinskim braniocima. „Svaki ratni zločinac uključen u ovaj proces — od izvršilaca u Mariupolju do organizatora u Kremlju — snosiće najstrožiju odgovornost, bez obzira koliko dugo traje“, saopštilo je ministarstvo.