UN pozivaju na istragu ubistva Dugine

UN pozivaju na istragu ubistva Dugine

UN pozivaju na „istragu kako bi se utvrdile činjenice“ iza Dugine smrti, rekao je novinarima u ponedeljak Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara Antonija Gutereša.

Teroristički napad automobilom bombom u kojem je ubijena novinarka Darja Dugina pokazuje pravu prirodu ukrajinske države i Savet bezbednosti će o tome biti obavešten na predstojećem sastanku, rekao je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja.

„Zatražili smo hitan sastanak sutra u Zaporožju, gde se nastavljaju ukrajinske provokacije“, rekao je Nebenzja za TASS, dodajući da će u tom kontekstu govoriti o subotnjem bombaškom napadu u Moskvi.

Napad „jasno pokazuje prirodu ukrajinske države“, dodao je ambasador. „Veza između njihovih sabotera i ovog ubistva je očigledna, a FSB ju je već otkrio.

Dugina, 29, bila je ćerka filozofa Aleksandra Dugina. Oni su u subotu prisustvovali festivalu van Moskve. Ona je ubijena u eksploziji bombe postavljene u očev terenac Tojota. Izvor u ruskoj službi bezbednosti rekao je za TASS u ponedeljak da je sama Dugina bila ciljna meta i da je bomba aktivirana daljinski kada je ubica saznao da je ona za volanom.

FSB je identifikovao osumnjičenog kao državljanku Ukrajine Nataliju Vovk, 43. Ruska služba bezbednosti objavila je u ponedeljak video snimak na kome se vidi kako Vovk ulazi u zemlju u julu sa registarskim tablicama Donjecke Narodne Republike iu društvu svoje ćerke tinejdžerke. Vovk je takođe bila registrovana da iznajmljuje stan u istoj moskovskoj zgradi kao i Dugina, a u nedelju je žurno napustila zemlju – prešla je u Estoniju sa ukrajinskim registarskim tablicama i kosom druge boje.

Ukrajina je negirala bilo kakvu zvaničnu umešanost u bombaški napad. Međutim, kako prenose ruski mediji, Vovk se pojavio u bazi podataka pripadnika ukrajinske Nacionalne garde objavljenoj u aprilu, pod prezimenom Šaban i povezan sa neonacističkim pukom „Azov”.