Dugin reagovao na ubistvo ćerke

Dugin reagovao na ubistvo ćerke

Ruski filozof Aleksandar Dugin objavio je odgovor na subotnji bombaški napad u blizini Moskve, koji je možda bio meta njega, ali je odneo život njegove ćerke Darje. Dugin je u ponedeljak okrivio ukrajinsku vladu za ubistvo i rekao da želi vojnu pobedu, a ne osvetu.

„Kao što znate, u terorističkom aktu nacističkog ukrajinskog režima, moja ćerka Darja je divljački ubijena pred mojim očima 20. avgusta, dok se vraćala sa festivala „Tradicija“ u blizini Moskve“, naveo je Dugin u izjavi koju je objavio njegov saveznik, konzervativni tajkun Konstantin Malofejev.

Darja je bila „lepa pravoslavna devojka, patriota, vojni dopisnik, TV stručnjak i filozof. Njeni govori i izveštavanje su uvek bili duboki, utemeljeni i uzdržani. Nikada nije pozivala na nasilje ili rat. Ona je bila zvezda u usponu na početku svog puta“, napisao je Dugin. „Neprijatelji Rusije su ubijali ovde nečasno, potajno.

Takvi teroristički akti žele da slome volju Rusa gađajući najbolje i najugroženije među njima, rekao je Dugin i dodao da teroristi neće uspeti. Želja za jednostavnom osvetom ili odmazdom bila bi „suviše sitna i neruska“, dodao je on.

„Umesto toga, potrebna nam je pobeda“, napisao je Dugin. „Zato pobedi, molim te!“

Dugina je vozila očev terenac Tojota kada je eksplodirao, što je navelo ruske vlasti da posumnjaju da je bomba bila namenjena njemu. FSB je identifikovao počinioca kao državljanku Ukrajine Nataliju Vovk (43).

Ruska služba bezbednosti objavila je u ponedeljak video snimak na kome se vidi kako Vovk prošlog meseca ulazi u zemlju kao brineta sa registarskim oznakama Donjecke Narodne Republike. Sa njom je bila i ćerka tinejdžerka, koja se prezivala kao Šaban. Vovk je takođe bila registrovana da iznajmljuje stan u istoj moskovskoj zgradi kao i Dugina, a u nedelju je žurno napuštala zemlju – prešla je u Estoniju sa ukrajinskim registarskim tablicama i kosom ofarbanom u plavu.

Vovk, pod prezimenom Šaban, pojavila se se na spisku pripadnika ukrajinske Nacionalne garde koji je u aprilu objavljen na ruskom internetu. Dokk je tvrdila da je bila povezana sa neonacističkim pukom „Azov“. Ukrajina je negirala bilo kakvu zvaničnu umešanost u bombaški napad.