Evro pada ispod dolara

Evro pada ispod dolara

Evro je u ponedeljak pao ispod pariteta sa američkim dolarom po drugi put za nešto više od mesec dana, jer strahuju investitori od recesije evrozone.

Jedinstvena valuta je pala na čak 0,9935 dolara, pre nego što je smanjila neke gubitke. To je jedan od najnižih nivoa u dve decenije nakon uspona na oko 1,03 dolara u jednom trenutku ranije ovog meseca. Evro se u februaru trgovao na oko 1,15 dolara.

„Krajem leta evro se vraća pod pritiskom, delom zato što je dolar ponuda, a delom zato što Damoklov mač koji visi nad evropskom ekonomijom ne nestaje“, napisao je devizni strateg Societe Generale SA Kit Jukes u belešci klijentima video Bloomberg.

Evro je u poslednje vreme u stalnom opadanju pošto su se strahovi od recesije evrozone intenzivirali usred sve veće neizvesnosti u pogledu ruskih snabdevanja energentima. U julu je evro dostigao paritet sa dolarom prvi put od 2002. godine.

Prema Morgan Stanleiju, evro bi mogao da padne na 0,97 u odnosu na dolar u ovom kvartalu, nivo koji nije viđen od ranih 2000-ih. U međuvremenu, Nomura International predviđa da će do kraja septembra pasti na 0,975, nakon čega bi tržište moglo tražiti da probije nivo od 0,95 ili možda niže, pošto pritisak na snabdevanje energijom povećava rizik od nestanka i verovatno će zahtevati povećan uvoz energije u evrozonu.