Poljska optužila Nemačku da širi „laži“ o pomoru ribe u Odri

Poljska optužila Nemačku da širi „laži“ o pomoru ribe u Odri

Poljska ministarka za klimatsku politiku, Ana Moskva, rekla je da Nemačka navodno širi lažne informacije u vezi sa masovnim pomorom ribe u reci Odri – navodi u Berlinu koji nisu tačni, prenosi Cajt.

Moskva je navela da je izjava nemačke strane o otkrivenoj visokoj koncentraciji pesticida u Odri, čiji izvor mogu biti poljoprivredna preduzeća, „još jedna lažna vest“ i „neopravdan napad na poljoprivredu“.

Pored toga, zamenik ministra spoljnih poslova Poljske Šimon Šinkovski optužio je Berlin da nije postavio dovoljno ograda za hvatanje mrtve ribe u reci.

„Ovo zapravo postavlja pitanje zašto smo na poljskoj strani već uspeli da postavimo 29 barijera za ribolov, dok su na nemačkoj strani, uprkos našim zahtevima, postavljene samo tri takve barijere“, rekao je Šinkovski.

Ministarstvo ekologije Njemačke odgovorilo je u ponedjeljak da žali zbog takvih izjava Poljske.

Pojašnjava se da je analiza vode iz Odre otkrila veliku količinu i organskih i neorganskih jedinjenja: „U stvari, izgleda da je reč o hemijskom koktelu. Prema našem današnjem shvatanju, nijedno od ovih jedinjenja pojedinačno nije dovelo do smrt ribe“.

Ministarstvo je dodalo da se nadaju da će razotkriti „moguće nesporazume“ nakon što poljskoj strani prezentuju rezultate laboratorijskih ispitivanja.

Od kraja jula u poljskom i nemačkom delu reke Odre počela je masovno da ugine riba. Prema poslednjim podacima koje je objavila Poljska, za sve ovo vreme iz reke je uhvaćeno više od 190 tona uginule ribe.

U Poljskoj i Nemačkoj se pretpostavljalo da je uzrok ekološke katastrofe odlaganje toksičnog otpada u reku. Stručnjaci proveravaju 300 različitih supstanci koje su mogle da izazovu katastrofu. U Poljskoj je policija ponudila nagradu od milion zlota za pomoć u identifikaciji krivaca za zagađenje.

Do sada laboratorijske studije nisu utvrdile tačan uzrok pošasti riba. Varšava i Berlin su stvorili zajedničku radnu grupu za istragu.

Poljska: Testovi Odre nisu pokazali da je otrov uzrok odumiranja ribe