Holandija: Upotreba nuklearnog oružja ozbiljna pretnja

Holandija: Upotreba nuklearnog oružja ozbiljna pretnja

Ministarka odbrane Holandije Kajsa Olongren smatra neprihvatljivim luksuzom olako shvatati nuklearnu retoriku Kremlja, prenosi „Evropska istina”.

„Naravno, čujemo nuklearnu retoriku koja dolazi iz Kremlja. I mislim da je za nas neprihvatljiv luksuz da olako shvatimo ovu pretnju. Rusija ima i nuklearno oružje i taktiku upotrebe, tako da moramo da vodimo računa o tome. u nekom trenutku mogu da ga koriste“, rekla je Olongren.

Prema njenim rečima, potrebno je učiniti sve da se spreči upotreba nuklearnog oružja, jer će to biti katastrofa za sve.

„Ali takvu mogućnost treba tretirati veoma ozbiljno. Ne može se isključiti, kao ni upotreba hemijskog i bakteriološkog oružja“, naglasila je ministarka.

„Stalno podsećamo Ruse da su se dogovorili da nikada ne koriste nuklearno oružje, jer ono vodi ka međusobnom uništenju. Tako da ih podsećamo na to, a istovremeno činimo sve da to sprečimo“, rekla je ona.

Ranije je šef komiteta za odbranu Donjeg doma parlamenta Velike Britanije Tobijas Elvud rekao da namernu nesreću sa curenjem radijacije, koju su Rusi počinili u ZNPP, ako do nje dođe, treba tumačiti kao napad na zemlje NATO-a.