Putin komentariše ubistvo novinara

Putin komentariše ubistvo novinara

Novinarka Darja Dugina bila je „talentovana osoba blistave ličnosti i istinskog ruskog srca“, rekao je predsednik Vladimir Putin u ponedeljak, izražavajući saučešće njenim rođacima nakon subotnjeg bombaškog napada na automobil.

Dugina je „svojim postupcima pokazala šta znači biti patriota Rusije“, dodao je predsednik, nazvavši njeno ubistvo „gnusnim i okrutnim zločinom“.

29-godišnja novinarka bila je ćerka antizapadnog pisca i političkog komentatora Aleksandra Dugina. Sama Darja je takođe bila poznata po svojoj aktivnoj podršci tekućoj ruskoj vojnoj ofanzivi u Ukrajini.

Ubijena je dok se vraćala sa konzervativnog porodičnog festivala održanog van Moskve. Bomba je postavljena ispod Duginog automobila, saopštila je ruska Federalna služba bezbednosti (FSB). Agencija je identifikovala glavnog osumnjičenog za ubistvo kao ukrajinsku državljanku Nataliju Vovk.

Prema nekim medijima, Vovk je navodno služila u Nacionalnoj gardi Ukrajine i navodno je bio pripadnik bataljona Azov, koji ima borce koji otvoreno imaju nacionalističke i neonacističke stavove.

Dugina je vozila terensko vozilo Tojota koji je pripadao njenom ocu kada je bomba eksplodirala, što sugeriše da je Dugin možda bio nameravana meta.