UNICEF: Skoro 1.000 dece ubijeno ili povređeno u Ukrajini

UNICEF: Skoro 1.000 dece ubijeno ili povređeno u Ukrajini

Skoro 1.000 dece je ubijeno ili povređeno tokom rata koji je Rusija vodila u Ukrajini, izjavila je u ponedeljak izvršna direktorka UNICEF-a Ketrin Rasel.

Rat u Ukrajini počeo je pre skoro šest meseci, a UNICEF je potvrdio da je najmanje 972 dece ubijeno ili povređeno u nasilju, prenose UN.

Ovo predstavlja prosek od više od pet dnevno, ali gospođa Rasel je dodala da „verujemo da je pravi broj mnogo veći“.

Većina dečjih žrtava nastala je upotrebom eksplozivnog oružja.

U međuvremenu, skoro svako dete u Ukrajini bilo je izloženo duboko uznemirujućim događajima. Oni koji beže od nasilja izloženi su značajnom riziku od razdvajanja porodice, zlostavljanja, seksualne eksploatacije, daljih napada i trgovine ljudima, kaže UNICEF.

Štaviše, eskalirajuća neprijateljstva su devastirala obrazovni sistem. UNICEF procenjuje da je 1 od 10 škola oštećena ili uništena.

„Ukrajinskoj deci su hitno potrebna bezbednost, stabilnost, pristup bezbednom učenju, usluge zaštite dece i psihosocijalna podrška. Ali više od svega, ukrajinskoj deci je potreban mir“, rekla je gospođa Rasel.

Od jutra 22. avgusta, u ruskoj agresiji na Ukrajinu poginulo je 373, a povređeno 723 dece, saopštilo je Glavno tužilaštvo.

Iz Ukrajine je u Rusiju deportovano oko 260.000 dece.