Siemens se izvinjava zbog šale o turbini

Siemens se izvinjava zbog šale o turbini

Tehnološki gigant se izvinio što je u šali tražio emocionalnu podršku za gasnu turbinu gasovoda Severni tok 1, koja je zaglavljena u Nemačkoj zbog međunarodnih sankcija. Promena melodije poklopila se sa ruskom najavom o predstojećem potpunom prekidu tranzita gasa gasovodom.

„Naša čuvena turbina još uvek nije tamo gde bi trebalo da bude. Stoji samostalno na našem sajtu u Milhajmu an der Ruru. Učinimo jadnici uslugu i napravimo listu za reprodukciju Spotifaja“, objavila je kompanija u sredu na Tviteru, predlažući da počne pesmom „So Loneli“ grupe The Police.

Međutim, do petka uveče, nemački tehnološki gigant shvatio je da su tema i „tonalitet“ njihovog tvita „neprikladni“ i ponudio izvinjenje, rekavši da nikada nisu nameravali da povrede ničija osećanja.

„Izbrisali smo naš tvit o turbini, što je izazvalo kontroverznu diskusiju“, saopštila je kompanija, vodeći računa da naglasi da smo „od prvog dana osudili rat u Ukrajini“ i „nastavljamo to da radimo“. Međutim, javno izvinjenje nije umirilo kritičare, jer je kompanija odmah bombardovana novim zahtevima da se zaustavi bilo kakav posao sa Rusijom, osudi Moskva i sav prihod donira Ukrajini.

Simens je ponudio svoj mea culpa ubrzo nakon što je Gasprom objavio da će sav tranzit prirodnog gasa u Evropsku uniju preko NS1 biti zaustavljen od 31. avgusta do 2. septembra – zbog održavanja poslednje od šest turbina gasovoda koje su bile u funkciji.

Isporuke ruskog gasa NS1 pale su na 20% svog maksimalnog nivoa prošlog meseca jer je za ostatak turbina potreban remont, dok je jedan od blokova ostao zaglavljen u Nemačkoj. Trebalo je da bude transportovan do kompresorske stanice gasovoda u Rusiji još u maju, nakon što je prošao održavanje u Kanadi.

Gasprom je insistirao da sankcije Zapada ometaju povratak turbine i ugrožavaju buduće održavanje opreme. Prema navodima kompanije, papirologija za vraćanje dela nije uredna, jer ju je izdala Siemens Energi, a ne firma koju je ugovorio Gasprom.