Musk želi da kupi Sinchron

Musk želi da kupi Sinchron

Tehnološki preduzetnik Elon Musk razmatra investiciju u Sinchron, programera moždanih čipova koji se takmiči sa njegovom sličnom kompanijom Neuralink, navodi Rojters.

Musk je proteklih nedelja kontaktirao osnivača i izvršnog direktora kompanije Sinchron Tomasom Okslijem kako bi istražio mogući poduhvat, izjavila su četvorica ljudi upoznatih sa diskusijama, iako su istakli da su razgovori daleko od finaliziranja i da još nije jasno da li će dogovor biti postignut. .

Sa sedištem u Njujorku, Sinchron je nekoliko koraka ispred Neuralinka u obezbeđivanju regulatornog odobrenja za testiranje svojih moždanih implantata na ljudima, dobivši zeleno svetlo od Uprave za hranu i lekove (FDA) prošle godine. Pre toga, sproveo je poseban krug ispitivanja na ljudima na četiri osobe u Australiji, prikupljajući vredne podatke za buduće testove.

Iako je Musk u više navrata nagovestio testove na ljudima za Neuralink u bliskoj budućnosti, oni tek treba da budu ovlašćeni za tu upotrebu i nije poznato gde se kompanija trenutno nalazi u regulatornom procesu. Za razliku od Sinchron uređaja, instaliranje Neuralink-a zahteva veliku hiruršku operaciju koja uključuje rezove na lobanji, što verovatno objašnjava sporiji napredak.

Razgovori između Maska i Sinkrona ne bi bili prvi put da je milijarder kontaktirao rivalsku kompaniju za tehnologiju mozga, nakon što je 2020. vodio razgovore sa Paradromics Inc., navodi Rojters. Međutim, ti pregovori su od tada prekinuti.

Uprkos komparativnom nedostatku napretka sa regulatorima, Neuralink je znatno veća kompanija, koja se može pohvaliti spiskom od 300 zaposlenih i prikupila je oko 363 miliona dolara investicija od svog osnivanja 2016. Sinchron, koji je pokrenut iste godine, ima oko 60 radnika i ima privukao skromnijih 65 miliona dolara od investitora.