Britanija postavila mapu puta za korišćenje samovozećih vozila do 2025

Britanija postavila mapu puta za korišćenje samovozećih vozila do 2025

LONDON – Britanija je u petak saopštila da želi široko uvođenje samovozećih vozila na puteve do 2025. godine, najavljujući planove za nove zakone i 100 miliona funti (119,09 miliona dolara) finansiranja, prenosi Rojters.

Vlada je saopštila da želi da iskoristi novo tržište za autonomna vozila, koje procenjuje na 42 milijarde funti i procenjuje da bi moglo da otvori 38.000 novih radnih mesta.

„Želimo da Ujedinjeno Kraljevstvo bude na čelu razvoja i korišćenja ove fantastične tehnologije, i zato ulažemo milione u vitalna istraživanja o bezbednosti i postavljamo zakone kako bismo osigurali da dobijemo punu korist koju ova tehnologija obećava“, sekretar za saobraćaj rekao je Grant Shapps.

Dok bi neka vozila sa funkcijama za samostalnu vožnju mogla biti dozvoljena na velikim putevima do sledeće godine, najava od petka takođe je postavila okvir za mnogo šire uvođenje, uključujući i javni prevoz i dostavna vozila.

Paket finansiranja uključivao je 35 miliona funti za istraživanje bezbednosti, koje bi se uključilo u nove zakone planirane da budu na snazi do 2025. godine.

„Zakon bi nalagao da su proizvođači odgovorni za radnje vozila kada se samostalno vozi, što znači da ljudski vozač ne bi bio odgovoran za incidente vezane za vožnju dok vozilo kontroliše vožnju“, navodi se u saopštenju vlade.