Bugarska će izručiti Ruskoj Federaciji Rusa koji je spalio pasoš u znak protesta protiv rata u Ukrajini

Bugarska će izručiti Ruskoj Federaciji Rusa koji je spalio pasoš u znak protesta protiv rata u Ukrajini

Ruski državljanin koji je spalio svoj pasoš u Bugarskoj u znak protesta protiv rata u Ukrajini verovatno će biti izručen u zemlju porekla od strane bugarskog suda, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Odlukom Okružnog suda u Varni biće izručen 46-godišnji Aleksej Alčin, Rus koji je pet godina živeo u Bugarskoj. Konačna odluka žalbenog suda očekuje se do kraja meseca i najverovatnije će potvrditi prvostepenu odluku. Do tada će ostati u pritvoru.

Rusija je tražila izručenje Alčina njegovoj domovini u vezi sa istragom o poreskim prevarama. Zahtev dolazi nakon što je Alčin progovorio protiv ruske invazije na Ukrajinu, spalivši mu pasoš samo nekoliko dana nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

Alčin i njegova supruga Olga Gjurova uvereni su da je ruski zahtev politički motivisan.

Međutim, ruske vlasti tvrde da je Alčin naneo štetu državnom budžetu za više od 282,5 miliona rubalja (4,4 miliona evra). Predstoji mu šestogodišnji mandat.

Bugarski sud je presudio da su ispunjeni svi uslovi za ekstradiciju i da ne postoji rizik od kažnjavanja Alčina zbog njegovih političkih uverenja i postupaka.

Uoči zasedanja suda ispred zgrade suda u Varni okupilo se mnogo ljudi da brani Alčina. Branitelji ljudskih prava su skeptični u pogledu pravednog ishoda procesa. „Glavna stvar koju bugarski sud mora da proceni jeste, pre svega, da li se može verovati Ruskoj Federaciji“, rekao je advokat, bivši tužilac, bivši zamenik načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova Andrej Jankulov.

Podsetimo, u Sofiji je održana protestna akcija protiv rizika da privremena vlada koju je imenovao predsednik Rumen Radev sklopi novi sporazum sa ruskim Gaspromom.