UN pokreće misiju utvrđivanja činjenica u eksploziji u zatvoru Olenivka

UN pokreće misiju utvrđivanja činjenica u eksploziji u zatvoru Olenivka

Generalni sekretar UN Antonio Guteres pokrenuće misiju utvrđivanja činjenica o eksploziji u zatvoru u Olenivskoj u kojoj su poginuli ukrajinski ratni zarobljenici, uglavnom iz puka Azov.

On je rekao da su i Ukrajina i Rusija zatražile istragu, dodajući da su u pripremi projektni zadaci za misiju, za koje je potreban saglasnost obe zemlje.

Portparol UN Stefan Dižarik ranije je rekao da su UN primile zahteve Ukrajine i Rusije da sprovedu istragu o tragediji. Prema njegovim rečima, UN vagaju uslove za takvu istragu.

U noći 29. jula došlo je do snažne eksplozije u zgradi u kojoj su držani ukrajinski ratni zarobljenici na teritoriji bivšeg zatvora u okupiranom naselju Olenivka, Donjecka oblast. Najmanje 50 ratnih zarobljenika je ubijeno.

Prema ukrajinskoj Službi državne bezbednosti SBU, ruske snage bi mogle da izvedu teroristički napad detonacijom eksploziva postavljenog u prostorijama.

Prema ukrajinskim obaveštajnim službama, plaćenici iz privatne vojne kompanije Vagner počinili su ubistvo ukrajinskih zatvorenika u Olenivki.