Evropski sud odbija da interveniše u slučaju britanskog dečaka

Evropski sud odbija da interveniše u slučaju britanskog dečaka

LONDON – Evropski sud za ljudska prava odbio je u sredu zahtev roditelja 12-godišnjeg britanskog dečaka sa oštećenjem mozga da intervenišu u odluci o uklanjanju sistema za održavanje života, prenosi Rojters.

Presuda Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) usledila je nakon neuspešnih žalbi roditelja 12-godišnjeg Arčija Batersbija, Holi Dens i Pola Batersbija, pred najvišim britanskim sudovima da dete nastavi da se leči.

Battersbee je pronađen bez svesti u svom domu u Eseksu početkom aprila. Lekari koji ga leče rekli su da nastavak održavanja života ne bi bio u njegovom najboljem interesu.

„Sud… danas je odlučio da ne izdaje traženu privremenu meru. Takođe je odlučio da proglasi pritužbe podnosilaca predstavkama neprihvatljivim“, navodi se u saopštenju Evropskog suda za ljudska prava nakon prijave u sredu, samo nekoliko sati pre nego što je lekarima trebalo da povuku aparat za održavanje života .

„Stoga, Sud se neće mešati u odluke nacionalnih sudova da dozvoli povlačenje lečenja za održavanje života od A.B.“

Nakon odluke, Battersbeejeva majka je rekla da je „apsolutno izduvana“.

„To je bila naša poslednja opcija“, rekao je uplakani Dans novinarima ispred bolnice. „Želeo bih da ode odavde što je pre moguće i da se oprosti u mirnom hospisu.

Britanski Visoki sud presudio je u junu da lekari mogu da povuku doživotno održavanje Batersbija, a sudija je zaključio da je dete umrlo krajem maja i navelo „potpuni nedostatak izgleda za oporavak“.

Njegovi roditelji su uložili žalbu na tu presudu, ali ju je potvrdio novi sudija. Vrhovni sud je prošle nedelje odbio dozvolu za još jednu žalbu.

NHS Trust Barts Health, koji nadgleda londonsku bolnicu u kojoj se Batersbi leči, rekao je da neće menjati njegovu negu dok se ne reše nerešeni pravni problemi.

Dens je rekla da postoje druge zemlje u kojima bi njen sin mogao da se leči i da bi mu trebalo dozvoliti da se leči negde drugde, a ne da mu se povuče podrška za život.

„Ubijaju nevino dete koje bi moglo da ima potencijal da se oporavi. To je sramotno, odvratno“, rekao je Dens. „Obećao sam mu da ću se boriti do kraja i upravo sam to uradio.

Britanija: 12-godišnji dečak biće isključen sa sistema za održavanje života