Britanija: 12-godišnji dečak biće isključen sa sistema za održavanje života

Britanija: 12-godišnji dečak biće isključen sa sistema za održavanje života

U Velikoj Britaniji, 12-godišnjem Arčibaldu Batersbiju u sredu će biti isključen sistem za održavanje života. Njegovi roditelji su pokušali da osporavaju ovu odluku na svim sudovima, uključujući i Vrhovni sud, prenosi AP.

Arčijevi roditelji pronašli su ga onesvešćenog na podu svoje kuće 7. aprila sa čudnim simbolom na glavi. Sumnjaju da je dečak učestvovao u nekoj vrsti onlajn izazova. Dete je primljeno u Kraljevsku londonsku bolnicu.

Doktori su kasnije utvrdili da su Arčijeve moždane matične ćelije umrle i da njegovo držanje na aparatima za održavanje života ne bi bilo u njegovom najboljem interesu. Roditelji su odlučili da se žale na ovu odluku sudskim putem.

U Britaniji sudovi imaju pravo da intervenišu u sporovima između roditelja i lekara kada se ne slažu oko tretmana dece. U takvim slučajevima, prava deteta imaju prednost nad pravom roditelja da odluče šta je najbolje za njihovu decu.

Britanski Apelacioni sud je u ponedeljak presudio da je „svaki dan (Arči) na aparatima za održavanje života protivan njegovom najboljem interesu, pa čak ni kratak boravak nije u njegovom najboljem interesu“.

Sledećeg dana, veće sudija Višeg suda Engleske i Velsa saopštilo je da može da poništi odluku samo ako je Apelacioni sud „pogrešio zakon ili princip“ – i potvrdio odluku.

„Teška srca je Odbor doneo ovaj zaključak i izražava svoje najdublje saučešće Arčijevom ocu u ovom tužnom trenutku“, navodi se u odluci suda.

Ipak, roditelji se i dalje nadaju otkazivanju obaveznog isključenja sina sa sistema za održavanje života, koje bi trebalo da bude u sredu u podne. Oni nameravaju da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava, a već su se obratili Komitetu UN za prava osoba sa invaliditetom.

„Ne razumemo zašto se sve tako brzo rešava i zašto se sve naše želje ignorišu“, objašnjava Arčijeva majka Holi Dens. Ona tvrdi da odluka lekara krši obaveze UN iz članova 10. i 12. Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom i člana 5. Konvencije UN o pravima deteta.

Slučaj Arčija Batersbija izazvao je veliku senzaciju u Britaniji: lokalni mediji su pratili svaku odluku suda.