Zelenski: Naš cilj je redovnost snabdevanja žitom

Zelenski: Naš cilj je redovnost snabdevanja žitom

Važan cilj za Ukrajinu je da obezbedi redovnost isporuka žitarica za izvoz, rekao je predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski u svom video obraćanju, prenosi Ukrinform.

„Naš cilj je sada da imamo regularnost: da kada jedan brod napusti luku, postoje i drugi brodovi – i oni koji se ukrcavaju i oni koji prilaze luci. Kontinuitet i redovnost je neophodan princip. To je potrebno svim potrošačima naših poljoprivrednih proizvoda“, rekao je Zelenski.

On je naglasio da je obnavljanje agrarnog izvoza pitanje prehrambene bezbednosti i za Ukrajinu.

„Izvoz ove godine je neophodan kako bi naši poljoprivrednici i poljoprivredna preduzeća imali dovoljno sredstava za setvu sledeće godine. Ovo je pitanje prehrambene sigurnosti i za našu zemlju – mi sada obezbeđujemo sledeću godinu“, rekao je Zelenski.

Zelenski je napomenuo da Rusija koristi snabdevanje hranom kao oružje da izazove prehrambenu krizu, kao što već radi sa gasom i sirovom naftom da izazove društvene nemire, zahteva političke ustupke.

„Ne bi trebalo da funkcioniše sa hranom. Naravno, razumemo sa kim imamo posla. A u Rusiji shvataju da gube jednu od prilika da terorišu svet. Ali kada je svet ujedinjen, kada partneri ispune svoje obaveze, neophodan rezultat se može postići. Da vidimo kako će funkcionisati inicijativa za žito u narednim danima“, rekao je Zelenski.