Supruga predsednika Irske ne razume zašto je kritikuju

Supruga predsednika Irske ne razume zašto je kritikuju

Supruga predsednika Irske Sabina Higins u utorak je prvi put javno odgovorila na kritike njenog pisma, u kojem je pozvala Ukrajinu da pristane na prekid vatre i pregovore sa Rusijom.

„Od početka sam oštro osuđivao rusku ilegalnu invaziju na Ukrajinu i osećam se samo frustrirano što ljudi vide nešto neprihvatljivo u molbama za mir i pregovorima, kada je budućnost čovečanstva ugrožena ratom, globalnim zagrevanjem i glađu“, rekao je Higins. saopštenje., koje prenose irski mediji.

Takođe je napomenula da je sama donela odluku da ukloni kontroverzno pismo sa sajta irskog predsednika kada je videla da se „ne predstavlja u moje lično ime, već u ime sajta celog predsednika“.

Podsetimo, The Irish Times je 27. jula objavio pismo Sabine Higins, gde je ona pozvala Ukrajinu da „pristane na prekid vatre i pregovore” sa Rusijom, a takođe je izrazila ogorčenje materijalom publikacije, koja je „učinila ne podstiču nikakve pregovore pre prekida vatre, koji bi mogli da dovedu do mirnog rešenja između Rusa, ukrajinskih snaga i separatista“.

Posle toga, ruski ambasador u Irskoj Jurij Filatov podržao je pismo Higinsa, rekavši da njegov stav odgovara ruskom.

Situacija je izazvala skandal u Irskoj. Predsednik Majkl Higins pozvan je da „jasno pokaže snažnu podršku“ naroda Irske Ukrajini nakon što je njegova supruga napisala kontroverzno pismo o ratu.

Irski predsednik pozvan da razjasni stav o ratu u Ukrajini