Bugarski predsednik poziva novu vladu da se fokusira na bezbednost i inflaciju

Bugarski predsednik poziva novu vladu da se fokusira na bezbednost i inflaciju

Bugarski predsednik Rumen Radev pozvao je u utorak novu prelaznu vladu koju je imenovao da održi sigurnost crnomorske zemlje usred rata u Ukrajini i da se izbori sa najbržim rastom potrošačkih cena u poslednje 24 godine.

Članica Evropske unije i NATO-a izaći će na birališta u oktobru po četvrti put za manje od dve godine, nakon što se koaliciona vlada reformskog premijera Kirila Petkova raspala u junu samo šest meseci nakon što je preuzeo dužnost.

„Rizik da rat u Ukrajini uključi nove teritorije je stvaran i vaš prvi prioritet mora biti da sprečite da zemlja bude uvučena u sukob“, rekao je Radev novim ministrima na njihovoj inauguraciji.

„Ukroćenje rastućih cena je važan zadatak“, dodao je on.

Privremeni kabinet koji predvodi Galab Donev, 55, predsednički savetnik za socijalnu politiku i bivši ministar rada, takođe se suočava sa neizvesnošću u pogledu snabdevanja prirodnim gasom uoči zime.

Nova vlada bi, međutim, mogla ublažiti svoju liniju prema Rusiji, što bi moglo da dovede do napora da se obnovi uvoz ruskog gasa, kao i pokušaja da se poprave diplomatski odnosi sa Moskvom, zategnuti za vreme odlazeće vlade.

Petkov je proterao 70 ruskog diplomatskog osoblja zbog zabrinutosti za špijunažu i odbio da plati ruski gas u rubljama, što je navelo Moskvu da prekine isporuke zemlji koja skoro potpuno zavisi od ruskog gasa.

Donjeva vlada će morati da odluči da li da ponovo potvrdi dogovor koji je sklopila Petkova vlada o uvozu američkog tečnog prirodnog gasa ili da traži druge opcije.

Nikolaj Milkov, karijerni diplomata i ambasador u Francuskoj, vodiće spoljnu politiku, dok će tehnološki investitor Rosen Hristov voditi ministarstvo energetike. Savetnik predsednika Dimitar Stojanov preuzeće ministarstvo odbrane.

Sledeći izbori će verovatno doneti rascep u parlamentu nakon što su nedavna istraživanja javnog mnjenja pokazala da Petkovova centristička partija PP učestvuje čak i sa strankom desnog centra bivšeg premijera Bojka Borisova sa dugom službom.

Istraživanja takođe pokazuju da stranke u Petkovovoj odlazećoj koaliciji imaju male šanse da formiraju novu većinu i ukazuju na povećanje podrške nacionalističkim i proruskim partijama.