Ben Volas podržao kandidaturu Liz Trus

Ben Volas podržao kandidaturu Liz Trus

Britanski ministar odbrane Ben Volas, jedan od najpopularnijih članova britanske vlade, podržao je kandidaturu šefa diplomatije Liz Trus za mesto premijera, piše Tajms, prenosi „Evropska istina“.

Trus, koja je, prema anketama članova vladajuće Konzervativne partije, vodeća u trci za mesto lidera stranke, pravi je kandidat i ima iskustvo u rešavanju problema u zemlji, rekao je Volas.

„Sedeo sam sa njom u Kabinetu ministara, na bilateralnim sastancima i međunarodnim samitima. Ona insistira na svom. Pre svega, ona je direktna i misli ono što kaže“, napisao je ministar.

Volas, popularan među konzervativcima zbog svog stava o podršci Ukrajini u ratu, smatran je ranim favoritom da zameni Džonsona pre nego što se povukao iz trke.

Volas je udario na Trusovog rivala Rišija Sunaka, rekavši da bi Sunak bio „odličan član svakog kabineta“, ali je kritikovao njegovu odluku da podnese ostavku iz vlade Borisa Džonsona, što je izazvalo talas drugih ostavki i na kraju primoralo Džonsona da ode.

U članku je Volas naveo izazove sa kojima se Britanija suočava, uključujući ekonomski uticaj pandemije koronavirusa, globalnu inflaciju i pretnju koju predstavlja Putin.

„Ovo nisu obična vremena. Trus je jedini kandidat koji ima i širinu i dubinu iskustva neophodnog da se suoči sa ovim izazovima“, rekao je on.

I sama Trusova je obećala da će biti „najveći prijatelj” Ukrajine, po ugledu na Borisa Džonsona, ako pobedi na izborima za mesto lidera konzervativaca.