Vingegard osvojio prvu titulu na Tur de Fransu

Vingegard osvojio prvu titulu na Tur de Fransu

Jonas Vingegard osvojio je svoju prvu titulu na Tur de Fransu posle 21. i završne etape u nedelju, zaokružujući trijumf koji je efikasno zapečatio u planinama posle starog duela sa Tadejem Pogačarom.

Ovaj 25-godišnjak, koji je pre pet godina radio kao paker ribe u fabrici ujutro pre popodnevnog treninga, nadovezao se na svoje iznenađenje na drugom mestu prošle godine.

On je nedeljnu vožnju do Jelisejskih polja završio bezbedno u grupi, pošto je Belgijanac Jasper Filipsen pobedio u poslednjoj etapi u sprintu ispred Holanđanina Dilana Gronevegena i Norvežanina Aleksandra Kristofa, koji su bili drugi, odnosno treći.

Vingegaard je postavio temelje svoje pobede u 10. etapi, kada su on i njegov saigrač Primož Roglić nemilosrdno napali Pogačara i naterali ga da pukne u usponu do Kol du Granona.

Pogačar je uzvraćao iznova i iznova, ali Vingegaard i njegov Jumbo-Visma tim su sadržali žestokog Slovenca, a novi šampion je zabeležio pobedu kada je ostvario još jednu pobedu na Hautacamu u poslednjoj planinskoj etapi.

Sve u svemu, Vingegaard, koji je prošle godine bio u centru pažnje, završio je dva minuta i 43 sekunde Pogačara, prema privremenim vremenima, a takođe je osvojio i dres na točkice za plasman u planine.

Geraint Tomas, šampion iz 2018., završio je daleko treći u ukupnom poretku, 7:22 van tempa, u trci koja se odvijala pod oblakom COVID-19, sa 17 vozača koji su se povukli nakon što su se zarazili virusom.

Vingegardov Jumbo-Visma tim dominirao je Turom, pobedivši u šest od 21 etape, dok je štitio Danca sve vreme, posebno u trenutku panike kada je pretrpeo mehanički problem na kaldrmisanoj etapi u prvoj nedelji.

Holandski tim je u nedelju prednjačio na Jelisejskim poljima, ali su ostali na začelju pelotona u poslednjoj ravni dok su Vingegaard i njegovi saigrači uživali u trenutku.

Blagi Vingegard, koji se pridružio Jumbo-Vismi 2019. godine, dugo se borio sa anksioznošću, što ga je koštalo nekoliko trka.

Ali uz pomoć svoje devojke Trine Hansen i njegovog tima, počeo je bolje da upravlja svojim živcima, a njegova novopronađena smirenost bila je ključna u njegovom napretku.

Vingegaard je prvi Danac koji je osvojio Tur od Bjarnea Riisa, koji je zadržao titulu iz 1996. iako je kasnije priznao da je dopingovao.

Godine 2007, drugi Danac, Mihael Rasmusen, izbačen je iz trke dok je nosio žutu majicu kada je njegov tim raskinuo ugovor nakon što je saznao da je lagao o tome gde se nalazi na treningu.

Francuski navijači su i dalje čekali na prvu titulu kod kuće od Bernara Hinoa 1985. godine, iako je David Gaudu završio na pristojnom četvrtom mestu.