Napadač na američkog kongresmena pušten bez kaucije

Napadač na američkog kongresmena pušten bez kaucije

Njujorški republikanci su ljuti zbog puštanja iz zatvora čoveka koji je napao njihovog kandidata za guvernera tokom govora, rekavši da slučaj ilustruje sve veće zanemarivanje države za javnu bezbednost pod vođstvom Demokratske partije.

Osumnjičeni, David Jakubonis, optužen je za pokušaj napada drugog stepena i pušten je iz zatvora u petak bez obaveze plaćanja kaucije. Njegovo puštanje na slobodu usledilo je nekoliko sati nakon što je 43-godišnji veteran američke vojske optužio američkog predstavnika Lija Zeldina, republikanskog kandidata za guvernera Njujorka, i pokušao da ga ubode ili poseče oružjem sa dvostrukom ušicom.

„Užasna je javna politika da u državi Njujork možete pokušati da izbodete člana Kongresa – ili bilo koga drugog u tom slučaju – i da se vratite na ulicu ni šest sati kasnije“, rekla je Kejti Vincentz, portparolka Zeldina. „Nema dovoljno odgovornosti za ljude kada počine zločine, a ovo je samo jedan od mnogih primera o kojima svaki dan slušamo u Njujorku.

Video snimak incidenta, koji se dogodio u četvrtak uveče u blizini Ročestera, pokazuje kako Zeldin hvata čoveka za ruku dok je podigao oružje ka njegovom vratu. Jakubonis je povučen na zemlju dok je nekoliko muškaraca priteklo Zeldinu u pomoć. Republikanski kandidat, koji je završio svoj govor nakon što je Jakubonis uhapšen, kandiduje se protiv aktuelne guvernerke Keti Hočul, demokrate.

Očigledno, pošto napadač nije uspeo da izbode Zeldina, napad je kategorisan kao nenasilni prekršaj prema njujorškom zakonu. Zakonodavstvo usvojeno 2020. zabranjuje sudijama u državi da zahtevaju od optuženih da plate kauciju u takvim slučajevima, što znači da moraju biti pušteni iz zatvora dok čekaju na suđenje.

„Samo u Njujorku Keti Hočul manijak je mogao nasilno da napadne kandidata za guvernera i potom bude pušten bez kaucije“, napisao je na Tviteru Nik Lengvorti, predsednik njujorške Republikanske partije. „Ovo se dešava kada uništite sistem krivičnog pravosuđa.“

Njujork je opterećen porastom kriminala u poslednje dve godine, uključujući i porast očigledno ničim izazvanih napada na pešake, posebno Azijate, u Njujorku. U mnogim od tih slučajeva, osumnjičeni su ranije hapšeni na desetine puta i puštani nazad na ulicu. Pljačke, napadi na krivična dela i silovanja dodatno su porasli ove godine, porastao je za 39%, 19% i 11%, respektivno, u odnosu na tempo iz 2021, prema policijskim podacima.