SpaceX prošao godišnji rekord lansiranja sa Starlink misijom

SpaceX prošao godišnji rekord lansiranja sa Starlink misijom

VAŠINGTON – SpaceX Elona Maska oborio je u petak svoj rekord po broju lansiranih raketa u kalendarskoj godini, nadmašivši prošlogodišnji spisak od 31 misije usred burne kampanje lansiranja sopstvenih internet satelita u orbitu.

Spejsiksovo 32. lansiranje 2022. godine koristeći svoju raketu Falcon 9 dolazi u trenutku kada se kompanija utrkuje u izgradnji konstelacije širokopojasnih satelita pod nazivom Starlink, usluge koja je uglavnom zasnovana na potrošačima sa stotinama hiljada korisnika interneta.

„Čestitam Spejsiks timu na rekordnom broju lansiranja!“ Musk, izvršni direktor Spejsiks, objavio je na Tviteru nakon misije, koja je rasporedila 46 Starlink satelita u nisku orbitu Zemlje.

Misija je poletela sa kalifornijskog lansirnog mesta kompanije u bazi svemirskih snaga Vandenberg. Spejsiks je do sada lansirao skoro 3.000 Starlink satelita u svemir.

Misija od petka održava Spejsiks u ritmu kako bi dostigla svoj cilj od 52 orbitalne misije do kraja godine, skoro udvostručivši svoju godišnju kadencu lansiranja sa Falconom 9 za višekratnu upotrebu za koji Spejsiks kaže da može da se vrati do 15 puta.

Većina tih misija je bila i planirano je da budu interne Starlink misije.

Kompanija, koju je osnovao Musk 2002. godine da normalizuje međuplanetarno putovanje, poslednjih meseci je preusmerila svoj fokus sa proizvodnje raketa Falcon 9 na upravljanje flotom već izgrađenih, ulažući velika sredstva u infrastrukturu za renoviranje pojačivača u brzim rokovima.

Kompanija je primenila istu strategiju na svoju flotu Crew Dragons za višekratnu upotrebu – svemirske letelice u obliku gume koje se lansiraju na vrh Falcon 9 i prevoze ljude u orbitu i Međunarodnu svemirsku stanicu.

Spejsiks je lansirao Starlink satelite u svemir brže od svojih rivala u trci satelitskog interneta, kao što je satelitski operater OneVeb, delom zbog brze ponovne upotrebe Falcona 9 i prednosti povezane sa korišćenjem raketa u kompaniji.

OneVeb, koji se bliži završetku internet konstelacije sa manje satelita, lansirao je svoje satelite na ruskoj raketi Sojuz. Kompanija ove godine planira da koristi Falcon 9 nakon što je otkazala ugovor sa Sojuzom zbog ruske invazije na Ukrajinu.