Rusija neće isporučivati naftu učesnicima „ograničenja cena“

Rusija neće isporučivati naftu učesnicima „ograničenja cena“

Rusija će prestati da isporučuje zemlje koje ograničavaju cenu njene nafte, objavila je u petak šefica nacionalne centralne banke Elvira Nabiulina. Moskva je tvrdila da bi plafon cena poskupio naftu i naštetio ruskim proizvođačima.

Nabiulina je rekla da će Rusija, umesto da se pridržava ograničenja cena, preusmeriti snabdevanje u zemlje koje ne nameću takvo ograničenje.

Njeni komentari su usledili dan nakon što je zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak izdao slično upozorenje, rekavši za ruski Prvi kanal da bi ograničenje cene dovelo do prihoda niže od cene proizvodnje i da ruski proizvođači „jednostavno neće imati negativan profit“.

Na koje SAD gledaju kao na sredstvo za snižavanje globalnih troškova nafte uz istovremeno uskraćivanje prihoda Rusiji, lideri zemalja G7 su se dogovorili o mogućnosti ograničenja cena tokom svog samita u junu. Zemlje učesnice bi uskratile isporuku i osiguranje ruske nafte po ceni iznad utvrđene stope.

Učešće samo malog broja zemalja imalo bi globalni efekat, jer britanske i evropske kompanije trenutno osiguravaju 85-90% ruskih tereta nafte na moru, prema podacima Brukings instituta, američkog istraživačkog centra.

Iako još nije određena konkretna cena, japanski premijer Fumio Kišida nedavno je sugerisao da bi gornji prag za ograničenje cene bio postavljen na oko polovinu trenutne tržišne cene ruske nafte.

Rusija je upozorila da bi pokušaj veštačkog ograničavanja cena nafte bio kontraproduktivan za Zapad. „Biće znatno manje nafte na tržištu, a njena cena će biti mnogo veća“, izjavio je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev, predviđajući da bi ograničenje cene, ako se nastavi, moglo da poveća cenu barela nafte iznad 300 dolara. -400.