Nemci žele da se Belorusi izbace iz takmičenja UEFA

Nemci žele da se Belorusi izbace iz takmičenja UEFA

Nemački fudbalski klub FK Keln pozvao je UEFA da isključi sve beloruske timove iz evropskih takmičenja, navodeći „političku situaciju i podršku Rusije od strane beloruske vlade“.

UEFA je blokirala sve ruske timove da se takmiče na svojim turnirima nakon početka vojne kampanje u Ukrajini, ali nije preduzela isti korak sa timovima iz Belorusije.

Beloruskim timovima je dozvoljeno da učestvuju, iako je UEFA odlučila da se mečevi moraju održavati na neutralnim mestima i da navijačima neće biti dozvoljeno učešće na utakmicama u kojima su timovi iz Belorusije određeni kao „domaćini“.

Beloruski klubovi će takođe biti odvojeni od ukrajinskih rivala u žrebovima za UEFA takmičenja.

Ali nastavak beloruskog učešća ne odgovara FK Keln – takođe poznat kao Keln – koji je spreman da krene u kvalifikacionu kampanju za UEFA Ligu Evrope konferencija 2022/23.

Mogli bi da se suprotstave beloruskoj opoziciji kao što su BATE Borisov, Dinamo Minsk, Šahtjor Soligorsk ili FK Gomel.

Nemci su u četvrtak izdali saopštenje pozivajući sve te ekipe da budu izbačene sa turnira.

Kritikujući belorusku vladu zbog njene „masovne podrške“ ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini, Keln je rekao da je poslala pismo predsedniku UEFA Aleksandru Čeferinu „da isključi timove iz Belorusije iz svih evropskih takmičenja sa trenutnim dejstvom“.

„FK Keln je takođe lično obavestio rukovodstvo DFB [Nemačke fudbalske federacije] o ovom stavu i u kontaktu je sa drugim timovima koji učestvuju u kvalifikacijama za grupnu fazu UEFA Lige Evrope konferencije kako bi zatražili podršku u ovim krugovima“, dodaje se.

„Članovi FC [Koln] su takođe pozvani da jasno stave do znanja UEFA-i da mora postojati isključenje iz beloruskih timova. Odbor traži da se zahtevi podele na društvenim mrežama.“

Brojne sportske federacije zabranile su takmičenje ruskim i beloruskim sportistima nakon preporuke Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) od 28. februara da obe nacije treba da budu sankcionisane.

Međutim, UEFA i globalni kolega FIFA su se pokrenule samo protiv ruskih timova, ostavljajući beloruske da učestvuju pod ograničenjima.

Prošle nedelje je Sud za sportsku arbitražu (CAS) u Švajcarskoj objavio da je Rusija izgubila žalbu na zabrane FIFA i UEFA, koje su ruski fudbalski zvaničnici opisali kao diskriminatorne.

Kao rezultat zabrane, ruski muški tim je propustio šansu da se kvalifikuje za Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. godine, dok je ženski tim udaljen sa Evropskog prvenstva ovog leta u Engleskoj.

Ruskim klubovima neće biti dozvoljeno da učestvuju u takmičenjima UEFA kao što su Liga šampiona, Liga Evrope i Liga konferencija Evrope najmanje u sezoni 2022/23.

Sankt Peterburgu je takođe oduzeto prošlosezonsko finale Lige šampiona, koje je trebalo da se održi u ruskom gradu u maju.

Umesto toga, UEFA ga je preselila u Pariz, gde su ga pokvarile ružne scene između francuske policije i gostujućih navijača Liverpula.