Šef UN-a će posetiti Tursku dok se nazire dogovor o izvozu žitarica iz Ukrajine

Šef UN-a će posetiti Tursku dok se nazire dogovor o izvozu žitarica iz Ukrajine

Generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš otputovaće kasnije u četvrtak u Istanbul, rekao je portparol UN-a dok zvaničnici Ujedinjenih nacija i Turske traže pismeni sporazum sa Rusijom i Ukrajinom o obnavljanju ukrajinskog crnomorskog žita. izvoza.

„Situacija je i dalje malo fluidna, tako da ne mogu zaista da kažem kada će nešto biti potpisano“, rekao je zamenik portparola UN-a Farhan Hak novinarima u Njujorku. „Još uvek nismo sasvim tamo.“

Turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je u četvrtak da se nada postizanju sporazuma i da pregovori teku dobro. Ankara je saopštila da je postignut opšti dogovor o planu pod vođstvom UN tokom razgovora u Istanbulu prošle nedelje i da to želi da napiše ove nedelje.

Pre prošlonedeljnih razgovora, diplomate su rekle da detalji plana uključuju ukrajinske brodove koji vode brodove sa žitom kroz minirane lučke vode; Rusija pristaje na primirje dok se pošiljke kreću; i Turska – uz podršku Ujedinjenih nacija – inspekciju brodova kako bi ublažila ruski strah od krijumčarenja oružja.

Ujedinjene nacije i Turska već dva meseca rade na posredovanju onoga što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš nazvao „paket“ dogovorom – da se obnovi ukrajinski crnomorski izvoz žitarica i da se olakša isporuka ruskog žita i đubriva.

Rusija i Ukrajina su i glavni svetski dobavljači pšenice, ali je invazija Moskve na njenog suseda 24. februara izazvala skok cena hrane i izazvala međunarodnu krizu sa hranom. Rat je zaustavio izvoz Kijeva, ostavljajući desetine brodova nasukanim, a oko 20 miliona tona žitarica zaglavljeno u silosima u luci Odesa.

Moskva je poricala odgovornost za pogoršanje prehrambene krize, okrivljujući umesto toga zastrašujući efekat zapadnih sankcija za usporavanje sopstvenog izvoza hrane i đubriva i Ukrajinu za rudarenje svojih crnomorskih luka.

Dan nakon prošlonedeljnih pregovora u Istanbulu, Sjedinjene Države su pokušale da olakšaju izvoz ruske hrane i đubriva uveravajući banke, brodarske i osiguravajuće kompanije da takve transakcije neće prekršiti sankcije Vašingtona Moskvi zbog njene invazije na Ukrajinu.