U Sloveniji je određen datum održavanja predsedničkih izbora

U Sloveniji je određen datum održavanja predsedničkih izbora

Slovenija će održati prvi krug predsedničkih izbora 23. oktobra, a potencijalni drugi krug između dva kandidata će se verovatno održati 13. novembra, piše „Evropska istina“ pozivajući se na Euractiv.

Prvi krug predsedničkih izbora biće održan 23. oktobra, a zatim će se dva vodeća kandidata takmičiti u drugom krugu izbora, koji će se održati 21 dan kasnije.

Očekuje se da će novoizabrani predsednik položiti zakletvu 23. decembra, dan po isteku drugog i poslednjeg petogodišnjeg mandata aktuelnom predsedniku Borutu Pahoru.

Sedam potencijalnih kandidata već je objavilo svoju nameru da se kandiduje, a ankete trenutno favorizuju advokaticu Natašu Pirc Musar ispred bivšeg ministra inostranih poslova Anža Logara iz opozicione Demokratske stranke i Marte Kos, bivše diplomate koja predstavlja vladajući Pokret za slobodu.

Kandidate za predsednika mogu predložiti narodni poslanici, političke stranke ili birači. Kandidata mora podržati najmanje deset poslanika ili najmanje 5.000 birača.

Sa izuzetkom Kosa, ostali kandidati koji su se izjasnili da se kandiduju planiraju prikupljanje potpisa birača.

Podsetimo, premijer Slovenije Robert Golob rekao je da do kraja leta očekuje sklapanje sporazuma sa Nemačkom o transferu naoružanja sovjetskog tipa Ukrajini.