Prajs: Novi pokušaji aneksije Rusije da ne prođu nekažnjeni

Prajs: Novi pokušaji aneksije Rusije da ne prođu nekažnjeni

Poslednji komentari ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova svedoče o planovima Moskve da zauzme još ukrajinskih teritorija i nisu u skladu sa ranijim tvrdnjama Rusije o evropskoj bezbednosti, koja na kraju neće ostati nekažnjena za Rusiju, rekao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs, koji je govorio na brifingu u sredu, prenosi dopisnik Ukrinforma.

„Ovi komentari samo dodatno pokazuju da se Rusija kreće ka aneksiji na koju smo upozoravali, i služe kao podsetnik na krajnju svrhu i cilj ruskog ilegalnog, neopravdanog rata protiv Ukrajine“, rekao je Prajs.

Napomenuo je da, uprkos onome što se iz Rusije čulo uoči rata, „ovaj rat nije ništa drugo do rat za osvajanje teritorija“. Ovo nema nikakve veze sa evropskom bezbednošću, o kojoj je Kremlj govorio pre preseljenja u Ukrajinu.

„Bili smo jasni da bi aneksija silom bila grubo kršenje Povelje Ujedinjenih nacija i nećemo dozvoliti da to ostane neosporno. Ne bismo dozvolili da to prođe nekažnjeno“, rekao je portparol.

Zvaničnik je dodao da će SAD nastaviti da stoje uz Ukrajinu u podršci njenom suverenitetu i podršci njenoj nezavisnosti i teritorijalnom integritetu.

„I nijedna država, koliko god velika, ne bi trebalo da bude u poziciji da promeni međunarodne granice silom“, rekao je Ned Prajs.

Takođe je primetio da je ove nedelje Vladimir Putin izneo još jednu laž ove nedelje kada je rekao da su Rusija i Ukrajina bile na ivici mira još u martu i da je Ukrajina ta koja je otišla.

„Znamo da je to neistina. Znamo da je to laž. A ministar spoljnih poslova Lavrov je u svojim komentarima preko noći, mislim, pružio dodatne dokaze da su te tvrdnje potpuno šuplje“, rekao je Prajs.

On je istakao da je Ukrajina uvek bila ta koja je nastojala da postigne diplomatsko rešenje sukoba.

Kako je ranije preneo Ukrinform, ruski visoki diplomata Sergej Lavrov je u intervjuu ruskim medijima rekao da Kremlj menja geografiju svojih planova za okupaciju Ukrajine nakon što je Zapad odbio da obustavi isporuke dalekometnog oružja Ukrajini. Sada Rusija namerava da zauzme ne samo „DNR“ i „LNR“, već i Hersonsku i Zaporošku oblast, kao i niz drugih teritorija.