Amerikanci se plaše za plate

Amerikanci se plaše za plate

Oko 58 odsto američkih radnika brine se da njihova plata nije dovoljna da izdržava njih i njihove porodice, pokazala je anketa koju je naručilo Američko udruženje za zapošljavanje i objavljeno u sredu.

Finansijska anksioznost je bila posebno jaka među roditeljima sa maloletnom decom (66%) i latinoameričkim radnicima (69%), pokazalo je istraživanje. Kao rezultat ovih zabrinutosti, 28% odraslih planiralo je da potraži novi i verovatno bolje plaćen posao u narednih šest meseci, dok je 27% reklo da će tražiti drugi posao kako bi premostili finansijski jaz.

Milenijalci i odrasli iz generacije Z su imali daleko veću verovatnoću da traže bolje plaćene poslove – 40% i 36%, respektivno – nego njihovi roditelji bejbi bumeri, od kojih je samo 13% planiralo da traži bolje zaposlenje. Skoro polovina starije generacije zabrinuta je da bi njihove godine mogle predstavljati prepreku za zapošljavanje na poželjnijoj poziciji.

Čak i ranije dobro plaćeni radnici videli su da njihove plate pokrivaju znatno manje u 2022. godini, sa inflacijom na 40-godišnjim maksimumima, nego pre pandemije Covid-19 i štampanja novca koje je pratilo. Prosečna zarada po satu prilagođena inflaciji opala je za 3,6% samo u prošloj godini.

Drugo istraživanje koje je sproveo američki Biro za popis stanovništva došlo je do sličnih zaključaka, pri čemu je oko trećine ispitanika izjavilo da je bilo donekle ili veoma teško pokriti troškove domaćinstva.

Ocene odobravanja američkog predsednika Džoa Bajdena su rekordno niske, a Amerikanci ga smatraju odgovornim za ono što mnogi ekonomisti veruju da će biti kažnjavajuća recesija. Između povećanih troškova hrane, skoro rekordno visokih cena gasa i ogromnog balona sa nekretninama, Amerikanci smatraju da su njihove finansije rastegnute do tačke loma. Čak i pre pandemije, skoro dva od tri stanovnika SAD nisu imala dovoljno ušteđevine da pokriju iznenadni trošak od 500 dolara.