U Trci za premijera Velike Britanije Riši Sunak i Liz Trus

U Trci za premijera Velike Britanije Riši Sunak i Liz Trus

Bivši ministar finansija Riši Sunak i ministarka spoljnih poslova Liz Trus boriće se da postanu sledeći premijer Velike Britanije nakon što su osvojili konačno glasanje poslanika, postavljajući poslednju fazu takmičenja za smenu Borisa Džonsona.

Sunak je vodio u svim krugovima glasanja među konzervativcima, ali čini se da je Truss taj koji je do sada stekao prednost među 200.000 članova vladajuće stranke koji će na kraju izabrati pobednika.

Poslednji deo višenedeljnog takmičenja suočiće Sunaka, bivšeg bankara Goldman Saksa koji je podigao poresko opterećenje na najviši nivo od 1950-ih, protiv Trusa, koji je prešao na Bregzit koji je obećao da će smanjiti poreze i propise.

Ko god trijumfuje kada bude objavljen rezultat 5. septembra, naslediće neke od najtežih uslova u Britaniji u poslednjih nekoliko decenija. Inflacija je na putu da dostigne 11% godišnje, rast je u zastoju, industrijska akcija je u porastu, a funta je blizu istorijskog minimuma u ​​odnosu na dolar.

Britanija pod Džonsonom, uz pomoć Trusa, takođe je zauzela tvrdu liniju protiv Brisela u pregovorima oko Severne Irske posle Bregzita, povlačeći pravni postupak od Evropske unije i preteći budućim trgovinskim vezama.

Jedanaest kandidata prvobitno je iznelo svoja imena, ali na petom i poslednjem glasanju konzervativnih poslanika u sredu, mlađa ministarka trgovine Peni Mordaunt je eliminisana. Sunak je osvojio 137 glasova, naspram Trusovih 113 i Mordauntovih 105 glasova.

Ankete pokazuju da bi Trus pobedio Sunaka u nadmetanju članova stranke, otvarajući šansu da stranka izabere lidera koji nije bio najpopularniji izbor za poslanike u Vestminsteru.

Trus se zahvalila svojim pristalicama. „Spremna sam da udarim na zemlju od prvog dana“, rekla je ona na Tviteru.

Sunak je na Tviteru napisao: „Zahvalan sam što su mi kolege danas dale poverenje. Radiću noć i dan da prenesem našu poruku širom zemlje“.

Mordaunt, koji je zaostao za samo osam glasova za drugoplasiranim Trusom, pozvao je stranku da se ujedini nakon dosadašnjeg često ružnog takmičenja za liderstvo.

„Politika nije laka. To može biti mesto koje izaziva podele i teško“, rekla je ona u izjavi. „Sada svi zajedno moramo da radimo na ujedinjenju naše stranke i da se fokusiramo na posao koji treba da se uradi.

Dvojica finalista će sada započeti višenedeljne prepucavanja po zemlji pre nego što se stranka učlani.

„Ovo je bilo jedno od najnepredvidivijih takmičenja za sledećeg konzervativnog lidera u novijoj istoriji“, rekao je Kris Hopkins, direktor političkih istraživanja u kompaniji za ispitivanje javnog mnjenja Savanta ComRes. „Ovo se veoma razlikovalo od nedavnih takmičenja na kojima vam je jedan jasan favorit pobegao.

Jačina između kandidata takođe postavlja pitanje koliko će dobro bilo koji novi lider biti u stanju da vlada, dok je Džonson i dalje popularan među mnogima u stranci i zemlji, a stranka je sve više podeljena između svojih različitih frakcija.

Džonson je bio primoran da podnese ostavku ovog meseca nakon što je izgubio podršku svojih poslanika nakon višemesečnih skandala, uključujući kršenje pravila o zaključavanju zbog pandemije COVID-19.

Sunak, koji je pomogao da se ekonomija vodi kroz pandemiju, možda neće naći publiku koja oprašta među članovima stranke, a mnogi ga okrivljuju da je izazvao Džonsonov pad svojom ostavkom ranije ovog meseca.

Takođe se suočio sa kritikama na sve, od njegovog dosijea u vladi do bogatstva njegove supruge.

Truss bi se takođe mogao boriti na hajku protiv Sunaka, koji je opušteniji u javnom nastupu. U nedelju je priznala da možda nije „najbolja voditeljka“, ali „kada kažem da ću nešto uraditi, uradim to“.

Trka se do sada fokusirala na obećanja ili neobećavanja smanjenja poreza, u vreme kada se mnogi delovi države bore da funkcionišu, zajedno sa potrošnjom na odbranu, energetskom politikom, Bregzitom i socijalnim pitanjima kao što su prava transrodnih osoba.

Pošto oba kandidata rade na višim poslovima u Džonsonovoj vladi, oni takođe mogu biti ograničeni u svojoj sposobnosti da se predstave kao novi početak.

Anketar Hopkins je rekao da novi partijski lider „obično dobija mali udarac u anketama, ali će biti teška bitka da se povrati podrška jer je ova vlada teško oštećena“.