Italijanski parlament će danas i sutra odlučivati o sudbini Dragijeve vlade

Italijanski parlament će danas i sutra odlučivati o sudbini Dragijeve vlade

Italijanski premijer Mario Dragi pojaviće se u sredu i četvrtak pred članovima oba doma parlamenta kako bi potvrdio da li i dalje ima većinu, piše Politiko, prenosi „Evropska istina“.

Postoje dva moguća ishoda: Dragi kaže da i dalje može da vodi vladu i ostaje premijer, ili priznaje da ne može i odlazi nakon 17 meseci na funkciji, što će dovesti do vanrednih izbora na jesen.

U narednih pet meseci, vlada treba da završi nekoliko politički važnih reformi, uključujući oblasti konkurencije i pravosuđa, kako bi dobila sledeću tranšu sredstava EU za postpandemiju od 20 milijardi evra. Vlada takođe treba da pripremi i usvoji zakon o budžetu koji će se baviti brzim rastom troškova života i energetskom krizom bez presedana koja je pogoršana ruskom invazijom na Ukrajinu.

Dragi će održati govor u Senatu, gornjem domu parlamenta, u sredu u 10.30 po kijevskom vremenu. Nakon toga će uslediti debata i Dragi će dobiti pravo na konačan odgovor. U 18.30 članovi Senata glasaće o tome da li veruju premijeru.

U četvrtak će se održati još jedno Dragino obraćanje u Narodnom veću, nakon čega će uslediti rasprava i glasanje u 15.00 časova, a rezultat se očekuje u 16.15 časova.

Dragi je u utorak razgovarao sa šefom Demokratske stranke Enrikom Letom i desničarskim liderima, sugerišući da bi mogao ostati ako dobije dovoljno podrške.

Međutim, Pokret 5 zvezda će verovatno povući svoju podršku ako Dragi ne ispuni nekoliko svojih zahteva, uključujući minimalnu platu, a desničarske stranke u koaliciji rekle su da više ne žele da budu u vladi sa 5 zvezdica .

Ako Dragi utvrdi da nema većinu ili veruje da njegova vlada više ne može da bude efikasna, mogao bi u potpunosti da preskoči glasanje u četvrtak i ode direktno predsedniku Serhiu Matareli i podnese ostavku.

Ako se to dogodi, predsednik bi teoretski mogao da održi konsultacije kako bi formirao još jednu većinu sa Dragijem na čelu, ali je veća verovatnoća da će raspustiti parlament i raspisati prevremene izbore kako bi novoj vladi dao vremena da usvoji zakon o budžetu do kraja godine.

Nedavne ankete pokazuju da manje od trećine Italijana podržava vanredne izbore, dok više od polovine želi da vlada nastavi sa radom.

Podsetimo, šef italijanskog MIP-a Luiđi Di Majo upozorio je da politička kriza preti da Ukrajini oduzme vitalnu vojnu podršku u njenoj borbi sa Rusijom.

Italijanski predsednik je prošle nedelje odbio da prihvati Dragijevu ostavku, rekavši da je „pakt poverenja koji je bio u osnovi vlade propao“.

Dragijeva koaliciona vlada je na ivici kolapsa nakon što je Pokret 5 zvezdica odbio da glasa o velikom dekretu za pružanje finansijske pomoći hiljadama porodica i kompanija..