Britanski obaveštajci: Ruska armija nema dovoljno osoblja, napredovanje će biti veoma sporo

Britanski obaveštajci: Ruska armija nema dovoljno osoblja, napredovanje će biti veoma sporo

Rusija nastavlja da koristi nominalno šest odvojenih armija za svoju ofanzivu u Donbasu, ali se suočava sa ozbiljnim nedostatkom osoblja.

Ovo se navodi u dnevnom izveštaju britanskih obaveštajnih službi, piše „Evropska istina“.

„U punoj snazi, pre invazije, ove formacije su brojale približno 150.000 ljudi. Poslednjih nedelja Rusija je često delovala u grupama veličine kompanije od oko 100 tokom ofanzivnih operacija u određenom sektoru“, navodi se u izveštaju.

Napominje se da se Rusija bori da održi efikasnu ofanzivnu borbenu moć od početka invazije, ali će ovaj problem sada verovatno postati još akutniji.

„Pored ozbiljnog nedostatka osoblja, ruski planeri su suočeni sa dilemom: da prebace rezerve u Donbas ili da se brane od ukrajinskih kontranapada u pravcu jugozapada Hersona“, navodi se u izveštaju.

Rusija je navela politički cilj da zauzme celu Donjecku oblast, ali će operativni tempo i brzina napredovanja njenih trupa verovatno biti veoma spori bez značajne operativne pauze za reorganizaciju i ponovno opremanje, sugerišu britanski obaveštajci.

Ranije je objavljeno da je Rusija koristila privatnu vojnu kompaniju Vagner za jačanje snaga na liniji fronta i smanjenje manjka osoblja i žrtava.