Pentagon i Lokid postigli dogovor o 375 borbenih aviona F-35

Pentagon i Lokid postigli dogovor o 375 borbenih aviona F-35

VAŠINGTON – Američko ministarstvo odbrane postiglo je sporazum sa kompanijom Lockheed Martin Corp (LMT.N) da napravi oko 375 borbenih aviona F-35 tokom tri godine, saopštile su dve strane u ponedeljak, usred očekivanja da će cena najčešća verzija mlaza bi se povećala zbog manjih količina i inflacije, prenosi Rojters.

„Sa zadovoljstvom možemo da objavimo da su Ministarstvo i Lokid Martin postigli dogovor o sledećoj kupovini F-35 na bazi 375 aviona“, rekao je Vilijam LaPlante, glavni kupac oružja Pentagona.

Ranije u ponedeljak Rojters je izvestio da se posao, vredan oko 30 milijardi dolara, približava sporazumu.

Dogovor o „rukovanju“ je polazna tačka za finaliziranje cena koje verovatno neće biti zaključane nekoliko nedelja, ako ne i meseci, čineći krajnju vrednost ugovora i svakog aviona još uvek neizvesnim.

F-35A, najčešća verzija mlaznjaka, trenutno košta Sjedinjene Američke Države oko 79 miliona dolara.

Pentagon je saopštio da se konačna količina aviona može promeniti na osnovu bilo kakvih „prilagođavanja koje je izvršio Kongres SAD u budžetu za fiskalnu 2023. godinu i naredbi koje zahtevaju međunarodni partneri“.

Lokid je u saopštenju naveo da je „usred kontinuiranih uticaja COVID-19 i smanjenih količina F-35, kompanija F-35 uspela da postigne cenu po avionu nižu od rekordnih trendova inflacije“.

Prošle nedelje američki podaci su pokazali da se inflacija u junu ubrzala na godišnju stopu od 9,1%.

Prethodna trogodišnja „blok kupovina“ Pentagona, potpisana 2019. godine, odnosila se na 478 borbenih aviona F-35, što je omogućilo Lokidu da kupi veće količine komponenti kako bi smanjio troškove za oko 8%, na 34 milijarde dolara, u odnosu na pregovore o godišnjim ugovorima.