Evropska komisija je predložila alternativu konfiskaciji ruske imovine

Evropska komisija je predložila alternativu konfiskaciji ruske imovine

Komesar Evropske komisije za pravosuđe Didije Rejnders smatra da umesto konfiskacije imovine Rusije, koja je zamrznuta zbog sankcija, Evropska unija može da je „čuva“ kao garanciju učešća Moskve u posleratnoj obnovi Ukrajine, prenosi „Evropska istina“, Rajnders je ovo rekao u intervjuu za Rojters.

On je podsetio da EU trenutno razmatra mogućnost organizovanja konfiskacije sankcionisane ruske imovine bez donošenja sudske presude, „ali to je povezano sa velikim brojem pravnih problema, a mi još nismo sigurni u to”.

Evropski komesar je napomenuo da SAD, Kanada i Italija imaju iskustva u građanskoj konfiskaciji, ali je, po njegovom mišljenju, potrebno dokazati direktnu umešanost imovine u krivično delo – na primer, korupciju – da bi oduzimanje biti ispravan sa pravne tačke gledišta.

Dakle, kao alternativu, Rajnders predlaže da se ruska imovina zadrži zamrznutom dok Rusija ne pristane da plati obnovu Ukrajine nakon završetka rata.

„Ova sredstva mogu poslužiti kao garancija učešća Rusije u obnovi Ukrajine. Umesto da se zaplene, mogu se dugo držati zamrznutima“, objasnio je svoj stav evropski komesar.

Prethodno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da Evropska unija razvija zakonodavstvo koje bi omogućilo konfiskaciju sankcionisane ruske imovine i njeno korišćenje za posleratnu obnovu Ukrajine.

Podsetimo, u Kanadi su stupile na snagu izmene zakona o posebnim ekonomskim merama, koji predviđa mogućnost konfiskacije imovine koja je dospela pod sankcije zbog rata sa Rusijom i njihovog korišćenja za podršku Ukrajini.