Jelen u Južnoj Koreji na poslednjoj etapi putovanja po Aziji

Jelen u Južnoj Koreji na poslednjoj etapi putovanja po Aziji

Američka ministarka finansija Dženet Jelen sastaće se u utorak u Seulu sa predsednikom Južne Koreje Ioon Suk-ieolom i drugim visokim zvaničnicima kada završava svoju prvu posetu kao sekretarka Indo-pacifičkom regionu, saopštilo je Ministarstvo finansija, prenosi Rojters.

Tokom svojih sastanaka u Seulu, Jelen će nastaviti da se zalaže za predloženo ograničenje cene ruske nafte i razgovaraće o naporima za rešavanje uskih grla u lancu snabdevanja kroz „prijateljstvo” – ili jačanje trgovinskih veza sa pouzdanim ekonomskim partnerima kao što je Južna Koreja, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Pored Juna, Jelen će se sastati i sa guvernerom Banke Koreje Ri Čang Jongom i zamenikom premijera i ministrom ekonomije i finansija Ču Kjung Hoom.

Ona će održati odvojene razgovore sa vodećim južnokorejskim ženama ekonomistima i preduzetnicama kako bi razgovarala o tome kako povećano učešće žena u radnoj snazi može podstaći ekonomski rast, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Ona će takođe obići pogone jedne od najvećih južnokorejskih kompanija, LG Corp (003550.KS), koja je nedavno najavila ulaganja u proizvodnju baterija za električna vozila u Sjedinjenim Državama, saopštio je Trezor.

U govoru nakon turneje, Jelen će se fokusirati na važnost partnerstva sa saveznicima poput Južne Koreje u izgradnji otpornijih lanaca snabdevanja, ublažavanju inflatornih pritisaka i snižavanju troškova za američke potrošače, navodi se u saopštenju.

Jelen je prošle nedelje posetila Japan pre nego što je otputovala na indonežansko ostrvo Bali kako bi učestvovala na sastanku sa finansijskim zvaničnicima Grupe 20 velikih ekonomija.